Ringo Starr és George Harrison

George Harrison és Ringo Starr eddig ismeretlen közös dalát fedezték fel

George Harrison és Ringo Starr eddig ismeretlen közös dalát fedezték fel egy lakásban. A Radhe Shaam című dal 1968-ban készült, Ringo Starr dobon játszik, George Harris gitározik benne.

A dal csütörtökön jelenik meg, az értékesítéséből befolyó összeget jótékony célra fordítják. A produceri munkálatok és a dal megírása Suresh Joshi rádiós nevéhez fűződik, a különleges zenét az ő birminghami otthonában találta meg egy barátja, aki a koronavírus miatti lezárások ideje alatt látogatta meg a 75 éves férfit. A dalt nemrég száz ember hallgathatta meg a liverpooli Beatles Múzeumban.

Joshi George Harrison barátja volt, ő mutatta be neki Ravi Shankar ünnepelt indiai zenészt, aki nagy hatással volt a sztárra és megtanította őt szitáron is játszani. Joshi egy dokumentumfilm zenéjén dolgozott a londoni Sohóban lévő Trident stúdióban, amikor Harrison és Ringo Starr megjelent, és felajánlották, hogy játszanak neki. A zenészek éppen szünetet tartottak a Hey Jude című dal felvételei közben.

A számot, melyben Aashish Khan indiai klasszikus zenész is közreműködött, sosem adták ki.

„Az idő elszállt, a Beatles felbomlott és számos problémájuk volt, így senki sem akarta kiadni"

– mondta Joshi.

A rádiós a koronavírus-járvány miatti lezárások során mesélt zenei múltjáról barátjának, aki Beatles-rajongóként ragaszkodott hozzá, hogy keressék meg a felvételt. Az előkerült dalt elküldték Suraj Shinh zenei producernek, aki helyreállította a szalagot.

A liverpooli Beatles Múzeum vezetője,Paul Parryelmondta: a dal meghallgatására összehívott közönség „imádta" a zenét.

„Összetéveszthetetlenül George gitárjátéka volt, szinte életre keltette őt. És összetéveszthetetlen volt Ringo dobolása is"

– fogalmazott Parry.