Ronnie Wood, Mick Jagger és Keith Richards az új-zélandi Mt Smart Stadiumban tartott koncertjükön 2014-ben

Levette turnéja dallistájáról a rabszolgaságról szóló Brown Sugart a Rolling Stones

Levette Brown Sugar című, fekete nőket ábrázoló és a rabszolgaságra utaló szöveget tartalmazó dalát amerikai turnéja dallistájáról a Rolling Stones. A szám 1971-ben vezette az amerikai slágerlistákat.

Keith Richards, a zenekar 77 éves gitárosa megerősítette a döntésről szóló hírt a Los Angeles Timesnak, de elmondta, meglepte, hogy az emberek „el akarják temetni" a dalt.

„Nem értették meg, hogy a rabszolgaság szörnyűségéről szól?"

– mondta. Hozzátette, reméli, hogy idővel a dal visszanyerheti régi dicsőségét.

Mick Jagger ugyanakkor azt mondta, csak azért vették le a Brown Sugart a listáról, mert azt nehéz munka összeállítani a a stadionokban tartott show-hoz.

A Brown Sugart 1970 óta minden koncerten játszottuk, ezért néha azt gondoljuk, hogy kivesszük, és meglátjuk, milyen lesz így. Lehet, hogy majd visszatesszük"

– fogalmazott.

A Brown Sugar a Jumpin' Jack Flash után a legtöbbet játszott dal a zenekar koncertjein a Setlist.fm adatai szerint. A szám fülbemászó nyitó motívuma és dallama gyakran feledtette a szöveg erőteljes utalásait a rabszolgaságra, a szexre, a szadomazochizmusra és a heroinra.

Egy 1995-ös interjúban Jagger azt mondta:

„Ma már biztosan nem írnám meg ezt a számot. Valószínűleg cenzúráznám magam. Azt gondolnám: ó, istenem, nem, le kell állnom. Isten tudja, mit akartam ezzel a dallal. Akkora egy zagyvaság, csupa mocskos dolog".

Az utóbbi időben felerősödtek a szöveget érő kritikák. Az elmúlt évben Ian Brennan producer is kritizálta a zenekart amiatt, hogy továbbra is "játsszák a számot és profitálnak egy olyan dalból", amely szerinte a rabszolgaságot, az erőszakot, a kínzást és a pedofíliát magasztalja.
A számot a Spotify zeneszolgáltatón mintegy 170 millió alkalommal hallgatták meg.

Welcome to Goats Head Soup 2020. Featuring three unheard tracks, sitting alongside an all-new stereo mix of the original 1973 album, plus demos, outtakes, li...

(MTI)