A Sárkányok háza egyik jelenete

Milyen betegségben szenved a Sárkányok háza királya?

A Trónok harca spin-offjában már az első részben voltak utalások arra, hogy Viserys királyt valamilyen betegség gyötri. Állapota romlik, viszont idáig nem lehetett tudni, mi a probléma. Egy metafora lenne az uralkodás gyötrelmeire? A sorozat színésze választ adott a Sárkányok háza egyik rejtélyére.


A Sárkányok háza már a negyedik részénél tart, a történet pedig az egykor nagy Targaryen-dinasztia bukásához vezető eseményekre összpontosít. A sorozatban Paddy Considine, Matt Smith, Milly Alcock és Emily Carey játsszák a főszerepben álló család tagjait, így a bonyodalom is köréjük épül.

Közülük Considine testesíti meg Viserys királyt, akinek a birodalom közigazgatási és háborús ügyei mellett magánéleti krízisekkel kell foglalkoznia. Az első részben például döntenie kellett szeretett felesége és születendő gyermeke élete között — írja a Screen Rant. Választása a kisfiára esett, viszont még ugyanazon a napon utódját is elvesztette.

Emellett lányát meg akarja házasítani, valamint meg szeretné tartani őt az utódlási rangsor első helyén új házasságából született fia helyett. Bátyjával való kapcsolata folyamatosan romlik, így egy ponton száműznie is kellett a birodalomból.

A számtalan stressz mellett egy rejtélyes betegség is sújtja Viseryst, amelyre először az első epizódban derült fény, és a sorozat során egyre súlyosbodik. Most Considine egy interjúban mesélt karaktere állapotáról, valamint a kór egy mélyebb értelmét is feltárta:

„Valójában egyfajta leprában szenved. A teste romlik, ahogy a csontjai is. Ő valójában nem öreg. Ő még mindig egy fiatal ember odabent. Csak sajnos van ez a dolog, ami átvette az uralmat a teste felett. Ez a királyi lét metaforájává válik. A stressz és a megterhelés, amit ez okoz neki, és hogy mit tesz vele fizikailag, valamint mentálisan.”

Mondataival elveszi a betegség rejtélyes mivoltát, ellenben egy metaforikus értelmet ad neki. George R.R. Martin főhősei gyakran vállalnak vonakodva vezetői szerepet nagy személyes áldozatok árán, így nem meglepő, hogy Viserys elszenvedi helyzete következményeit.

A negyedik epizód eseményeiből kiindulva az uralkodóra nehezedő nyomás egyre nagyobb lesz, ami valószínűleg fizikailag is megviseli majd.

Nyitókép: Instagram/houseofthedragonhbo