A Sárkányok háza egyik jelenete

Minden rejtett könyves utalás a Sárkányok háza 5. epizódjából

A Trónok harca spin-off szériája, a Sárkányok háza elérkezett az ötödik részéhez, melynek történet menete majdnem tökéletesen követte a Tűz és vér könyv eseményeit. A változtatásoktól eltekintve cikkünkbe összegyűjtöttük azokat az utalásokat, melyeket érdemes lehet megfigyelni az 5. epizódban.


A zöld királyné

Az ötödik rész elhozta a Tűz és vér egyik legjobban várt eseményét, mégpedig a zöld királyné feltűnését. A jelenetben Alicent Hightower, Viserys király felesége megérkezik a bálterembe egy különleges, zöld színű ruhában. Választásával kifejezte, hogy Rhaenyraval való barátságának vége szakadt.

„A jelzőfény a Hightoweren tudod, milyen színben világít, amikor Óváros hadba szólítja a zászlóit?"

— súgta Larys Strong a bátyjának.

A kérdésére a válasz természetesen zöld. A kötetben a sztori szinte ugyanígy történik, csupán Rhaenyra esküvőjének napján ölti fel a szóban forgó ruhát, itt pedig egy héttel azt megelőzően, a bejelentési bálon. Emellett az írott változatban inkább Rhaenyra piros és fekete öltözékére van helyezve a hangsúly.

Pár perccel a királyné megérkezése után egy vendég oda is lép a zöld ruhás lányhoz, hogy tájékoztassa háza teljes támogatásáról.

A csókok lovagja

Joffrey Lonmouthcsak két epizódban szerepelt, a könyvben csak kétszer merül fel a neve, legtöbbször pedig csupán „Ser Laenor kedvenc lovagjakét” emlegették. Criston dühének elszabadulása George R.R. Martin regényében kicsit másként történt. Ott a királyi család legújabb esküvőjére tervezett lovagi tornán sebesíti meg halálosan ellenfelét.

Az esetet követően Laenor elhagyta Királyvárat összetörve vesztesége miatt, azt viszont még nem tudni, a sorozat miként dolgozza majd fel a Velaryon-fiú gyötrelmét.

Mi történt valójában Rhaenyra és Criston Cole között?

A Tűz és vér egy olyan történész karakter szemszögéből íródott, aki nem élt a Targaryen-uralom ideje alatt. Egyfajta Trónok harcabéli történelemkönyv. Ennek értelmében csupán feljegyzések, szóbeszédek és beszámolók maradtak fenn az akkori eseményekről, így szabadon értelmezhetőek az írások.

A könyvben Martin így írt kettejük kapcsolatának végéről:

„Criston elmondta Rhaenyra-nak, hogy egy hajó vár rá az öbölben, és könyörgött neki, hogy meneküljön vele a keskeny tengeren át. Tyroshban vagy Old Volantisban házasodnának össze, ahol nem érvényes az apja írása, és senkit sem érdekelne, hogy Ser Criston a királyi testőség tagjaként elárulta a fogadalmát.

De Rhaenyra visszautasította őt. A sárkány vére volt, emlékeztette rá, és többre hivatott, minthogy egy közönséges kereskedő feleségeként élje le az életét."

Az özvegy herceg

Egy kicsit visszatekintve a rész kezdetére láthatjuk, ahogyan Daemon meggyilkolja feleségét, Rhea Royce-t, az Arryn-völgyből. Az eddigi epizódokban a nevét többször is megemlítették. Jól látszik, hogy a két nemes házassága nem szerelmen alapult, hanem politikai célzatból.

A könyvben nem fogalmazták meg ennyire egyértelműen a Targaryen-herceg bűnösségét.

Ott annyit mondanak, hogy a nő leesett a lováról, majd kilenc napig ágyban feküdt. Azt követően ismét lábra állt, de pár órán belül holtan esett össze. Az időzítéssel itt vannak kisebb problémák, hiszen a baleset akkor történt, amikor Daemon még háborúzott, így nem lehetett ott, hogy merényletet kövessen el.

Ugyanakkor nem szabad elfelejtkezni arról, hogy a sárkányok nagyon gyorsan tudnak repülni.