A Shakespeare művekben felbukkanó rasszizmus ellen lép fel a Globe Színház

A Shakespeare művekben felbukkanó rasszizmus ellen lép fel a Globe Színház

A rasszizmus elleni küzdelem napjaink egyik legfontosabb kérdése, pont emiatt William Shakespeare ikonikus műveiben fellelhető rasszista ábrázolások is rendszeresen terítékre kerülnek. A szerző egykori „főhadiszállásának" számító Globe Színház vezetése az előbb említett okok miatt „dekolonizálja" a drámaíró darabjait.


A Spiked nevű brit weboldal szerint a színház „anti-rasszista Shakespeare" szemináriumokat szervez, amelynek legfőbb célja nem más, minthogy elismert szakértők segítségével átfogóan foglalkozzanak a szerző „problémás gender és faji dinamikájával".

Ezeken a szemináriumokon sok fontos kérdéssel terveznek foglalkozni, többek között azzal, hogy Shakespeare műveiben a sötétség rendszeresen a gonoszságot, míg a fehér szinte kivétel nélkül a szépséget reprezentálja és a szakértők szerint ezeknek az ábrázolásoknak erősen rasszista üzenete van.

A lap megjegyzi, hogy a fentebb tárgyalt kérdéskör rendkívül összetett, több száz év távlatából nehéz egy-egy művet a mai kor szemléletével megvizsgálni, hiszen, ha csak a modern felfogás szerint akarnánk értékelni a szerző munkásságát, akkor többek között olyan klasszikusokat is tiltólistára kellene tenni, mint az Othello vagy a Szentivánéji álom.

A színház az elmúlt időszakban többször is a kritikák össztüzébe került a darabok szélsőséges modernizálása miatt, a teátrum előző vezetőjét pont a széleskörű felháborodás miatt menesztették.

A jelenlegi igazgató sem a hagyományos módon akarja bemutatni Shakespeare darabjait, a Hamletet például teljesen újraértelmezte és felcserélte a nemi szerepeket az előadásban.

Related Articles Around the Web