A Catwalk Concert Productions Dalok a Kamrából című elóadása

A szocializmusba visz minket vissza a Soharóza új előadása

Keleti Blokk címen készül új előadás a kommunista-szocialista korszak tárgyi, zenei és szellemi hagyatékát feldolgozva. A Catwalk Concert Productions 2022-es bemutatójában egybeolvad divatbemutató és kórusszínház, elektronikával alkotva újra a korszakra jellemző zenei világot is.

A Catwalk Concert Productions, vagyis Nagy Fruzsina jelmeztervező és a Soharóza kórust vezető Halas Dóra új előadása a visegrádi országok több alkotójával összefogásban valósul meg, a premiert 2022. szeptember 9-én tartják a Trafóban – olvasható a szervezők MTI-hez eljuttatott közleményében.

A Keleti Blokk című produkció az 1989-ig vezető negyven év esztétikai és társadalmi emlékeit hangolja össze vizuálisan és hangzásban, a ma is erősen élő képeket extrém jelmezeken és az azokban éneklő modelleken keresztül megragadva. Panel lakótelepek, kommunista altatódalok, szovjet űrprogram, cenzúra vagy táncdalfesztivál – a négy évtized széles tapasztalati spektruma vonul fel a színpadon.

„Úttörő életérzés, szakszervezeti üdülés a Balatonon, kaszinótojás egy presszóban, Kádár-kockák vagy akár a Trabant. Pár olyan jellegzetessége a szocializmus időszakának, amelyet a magyar népesség jó része még mindig apró részleteiben is képes felidézni. Színes-szagos emlékei ezek a múltnak, nosztalgiát ébresztve egy olyan korszakból, amelynek hétköznapjait vastagon átjárta a szocializmus közel sem ennyire derűs szelleme"

– áll az előadás ismertetőjében.

A catwalk koncertek alkotópárosa ennek a korszaknak ered a nyomába jelenleg készülő új előadása témájaként, amelyhez most egy előzetes videót is kiadtak.

A produkció nemzetközi összefogás eredménye: a visegrádi négyek mindegyikéből érkeznek vendégalkotók a rendező Halas Dóra és Nagy Fruzsina meghívására, akikkel közösen születnek meg a képileg és zeneileg is összetett jelenetek.

„A négy ex-kommunista ország kollektív emlékezete így a nemzeti jellegek, sajátosságok hangsúlyozása mellett kerül szintézisbe, a nosztalgiát kritikus és objektív szemléletté formálva, ösztönözve a közönséget a korszakról való jelen idejű gondolkodásra"

– áll a közleményben.

Mint írják, a zenei anyagok szövege az egyes országok nyelvét gyúrja egybe, beleszőve még a közös referenciaként szolgáló orosz nyelvet is. A magyarországi premiert a tervek szerint egy nemzetközi turné is követi a visegrádi négyek országaiban és azokon kívül is.

A catwalk-koncert műfaját 2015-ben alkotta meg Halas Dóra és Nagy Fruzsina, az előadóművészetnek egy még ismeretlen, összművészeti határterületét megálmodva, a kórus-színház, az extrém divatbemutató és a koncert metszetében. A kifutó alakú színpadon éneklő modellek vonultatják fel az absztrakt, mesélő jelmezeket, miközben a zene és a látvány izgalmas dramaturgiával kapcsolódik egymásba.

Első ilyen produkciójukat 2016-ban mutatták be Tabu kollekció címen, ezt követte Az ügy 2018-ban, majd 2021-ben a Dalok a Kamrából. A Keleti Blokk a Catwalk Concert Productions negyedik önálló előadása.