miranda szex es new york

Az utolsó pillanatban változtatták meg Miranda döntését a fináléban, még az írókat is meglepte

Az új Szex és New York-évad legmeglepőbb zárását egészen biztosan Miranda kapta. Mint kiderült, annyira rizikósnak gondolták a készítők is, hogy csak az utolsó pillanatban szánták el magukat arra, hogy meglépjék. De mi vezetett el idáig, és miért volt minderre szükség?


Itt mi is írtunk már a felélesztett Szex és New York, azaz az És egyszer csak... fináléjáról és a tíz részről úgy általában. Arról is morogtunk már, hogy az okos, racionális, cinikus Miranda teljesen eltűnni látszott ebben az új szériában – de ez nemcsak nekünk tűnt fel, hanem a rajongók nagy része egyenesen fel volt háborodva kedvenc vörösünk furcsa döntései miatt. És ez még mind semmi ahhoz képest, amit az évadzáróban produkált:

Fogta magát, és elhúzott New Yorkból új kedvese, a gendersemleges Che oldalán, hogy a nívós ösztöndíját hátrahagyva Chét bátorítsa a tévéfelvételeken. Nem hangzik jó cserének, nem?
miranda es che a szex es new yorkban

Fotó: HBOMax

A készítők szerint sem valami jó deal ez, ezért is húzódoztak meglépni ezt. Az egyik író, Julie Rottenberg azt nyilatkozta, hogy a sztori írásának januári kezdetétől egészen júniusig biztosak voltak benne, hogy Miranda New Yorkban marad. Aztán Sarah Jessica Parker, Kristin Davis és Cynthia Nixon megkezdték a forgatást, és életet leheltek a 11 éve nem látott karakterekbe, és minden hirtelen sokkal valóságosabbnak tűnt. Az olvasópróbán még egész máshogy nézett ki az utolsó rész: úgy volt, hogy Che meglepetésszerűen felbukkan a "they mitzvah"-n, útban Los Angeles felé, és itt arról beszélnek Mirandával, hogy randizzanak-e más emberekkel a távol töltött hónapokban. Egy biztos volt: a végén Miranda New Yorkban marad.

De az olvasópróbán valami nem működött: túl művinek tűnt a sztori. EKkor az írók elgondolkodtak, hogy tényleg ennyire biztos, hogy Mirandának a "legmirandásabb" dolgot kell tennie, és a józan eszére hallgatva a fenekén maradnia? Rendkívül izgalmasnak tűnt a lehetőség, hogy kieresszék a szellemet a palackból, pontosabban, megszabadítsák Mirandát attól a sok elvárástól, ami ráépült a személyiségére az elmúlt évtizedek alatt.

Persze nem mindenki gyomra vette be könnyen ezt a 180 fokos fordulatot. Rottenberg elmondta, hogy az a taktikájuk, hogy ha valamelyik történetszálat a stábból többen utálják, akkor addig masszírozzák az adott történést, amíg mindenki számára befogadható nem lesz. Úgy érezték, Miranda lépése akkor lesz validálható, ha kap mellé egy jelenetet, amiben elmagyarázza ezt Carrie-nek (és ezáltal a nézőknek), miért kell Los Angelesbe mennie. Kaptunk is egy egész jó kis védőbeszédet, aminek a végén nehéz volt nem igazat adni Mirandának még akkor is, ha rossznak gondoljuk a döntését:

"És? Akkor már nem változhatok egy kicsit sem? Vagy nagyot? Vagy nem változhatok vissza megint, ha úgy tetszik? Muszáj a saját merev szabályaimat követnem, amíg meg nem halok?"

Tehát a "they mitzvah" érzelmes vécés jelenete is csak az utolsó pillanatban került be, hogy mindez elhangozhasson.

Nyitókép: HBOMax