Christy Turlington, Naomi Campbell és Kate Moss 1995-ben

Film készül a 90-es évek ikonikus szupermodelljéről

Kate Mossról és a híres brit művészről, Lucian Freudról szóló film lesz James Lucas következő nagyjátékfilmje.

A Moss & Freud címen forgó történet azt az időszakot mutatja be, amikor a már a hírneve csúcsán álló Kate Moss úgy döntött, aktot ül Lucien Freud brit festőművésznek. Ez a döntés mélyen befolyásolta és átalakította mindkettőjük életét. Freud Mossról készült aktportréja 2005-ben közel 5 millió dollárért kelt el.

Fotó: Bloomberg via Getty Images / Andy Shaw

Moss, aki a film producere lesz, így nyilatkozott a készülő produkcióról:

„Luciannak ülni megtiszteltetés és hihetetlen élmény volt. Miután megnéztem a The Phone Call című filmet, tudtam, hogy James méltó módon fogja átadni a történetmesélés érzelmeit, amit ez a memoár megérdemel. Mivel a kezdetektől fogva részt vettem a projektben és a forgatókönyv kidolgozásában, most már nagyon izgatottan várom, hogy a film életre keljen.”

A filmet rendező James Lucas elmondta, sok szempontból úgy gondolja, hogy minden út ehhez a filmhez vezetett.

„A film topográfiája, érzelmi és pszichológiai drámája, bohémsága, szépsége, karakterei és művészi folyamata mind egybeesik az életemmel és azzal, ahogyan én éltem. Olyannyira, hogy szimbolikusan Lucian műtermében kezdtem el írni a forgatókönyvet, az olajfesték illata még mindig ott leng a levegőben. Hálás vagyok Kate Mossnak és a Freud-hagyatéknak, amiért rám bízták ezt az értékes és szokatlan szerelmi történetet. Lehetővé teszi a sokszínű közönségünk számára, hogy bepillantson a függöny mögé, és őszintén lássa, mi mozgatja ezeket a kulturális titánokat. Nemcsak összeegyeztethetetlennek tűnő dolgokat találnak majd, hanem – talán meglepő módon – egyfajta közös vonást is, amely mindannyiunkat áthat”

– fogalmazott.

A film producere, Matthew Metcalfe elmondta, attól a pillanattól kezdve, hogy Lucas elé tette ezt az ötletet, kíváncsivá és függővé vált.

„A 90-es évek gyermekeként emlékszem Kate Mossra és mély kulturális hatására. Az ő felemelkedése a „Cool Britannia” felemelkedését tükrözte; az ő arca egy új és előremutató Egyesült Királyság arca lett. Művészetkedvelőként pedig nem tudtam nemet mondani arra az ötletre, hogy Lucian Freud erőteljes munkásságán keresztül fedezzem fel a történetét.”

Nyitókép: WireImage / Kevin Mazur Archive