Öt téves mítosz a történelemből, amit illene már tisztáznunk

Öt téves mítosz a történelemből, amit illene már tisztáznunk

Igaz, vagy nem igaz? Sokan találkozunk már olyan, már-már tényként kezelt történelmi dologgal, melyekről utólag derült ki: valójában mégsem pont úgy követték egymást az események, ahogy azt eredetileg elmesélték nekünk. Ilyen téves mítoszokból válogattunk most, melyeket mostanra ideje lenne tisztáznunk.


1. 

Ha Kleopátrára gondolunk, szinte egyből magunk előtt látjuk az ókori Egyiptomot, és természetesen így joggal gondolhatjuk, hogy észak-afrikai királynő maga is egyiptomi származású volt. Pedig az igazság nem ez, Kleopátra ugyanis az ókori Görögországban született, sőt egyenes ági leszármazottja volt Nagy Sándornak.

2.

Középiskolás éveink alatt, egy-egy rosszabbul sikerült dolgozat után bizonyára sokan nyugtattuk magunkat a következő mondatokkal:

„Einsteint is megbuktatták egyszer."

Az igazság viszont az, hogy a Nobel-díjas elméleti fizikusnak sosem kellett évet ismételnie, sőt a tudománnyal kapcsolatos tárgyakban kirívóan ügyes volt.

3.

Ha Ferdinánd Magellánra gondolunk, az dolog, ami eszünkbe jut, hogy ő volt az első felfedező, aki sikeresen körbehajózta a Földet. Bár a portugál származású kalandor valóban elindult a nagy útra, az igazság az, hogy a felénél életét vesztette.

4.

Napóleon-komplexusos – ezzel a jelzővel szoktuk illetve azokat az alacsonyabb férfiakat, akik kifejezetten erőszakosak. A név természetesen a francia császárra utal, hiszen ő maga is alacsony és erőszakos volt. Vagy mégsem? Bár utóbbiról kézzel fogható információnk nincsenek, egy biztos: Napóleon egyáltalán nem volt alacsony, sőt 168 centiméteres magasságával kifejezetten magasnak számított az 1700-as években.

5. 

Ha Walt Disney, akkor Mickey egér. És bár jogosan gondolhatjuk, hogy a világ leghíresebb rajzfilmkészítője hívta életre a közel 100 éves mesefigurát, ez valójában nem igaz, az ikonikus karaktert ugyanis a cég vezető animátorának, Ub Iwerksnek köszönhetjük.