Péterfy Bori a Péterfy-Novák Éva regénye alapján készült Apád előtt ne vetkőzz című darabban

Kezdődik a Thealter nemzetközi színházi fesztivál Szegeden

A július 30. és augusztus 7. között megrendezett fesztiválon nyolc helyszínen 37 csapat, illetve alkotó 33 produkciójával várják a közönséget.

Színháztudományi konferenciával kezdődik el a Thealter nemzetközi színházi fesztivál programja csütörtökön Szegeden , írja az MTI. A kétnapos tudományos tanácskozáson a magyar független színházak egyik legfontosabb bemutatkozási fórumának számító fesztivál három évtizedes múltját, jelenét és jövőjét mutatják be a szakemberek. A szegedi bölcsészkaron szervezett konferenciát a hazai független színház elmúlt több mint száz évének történetéről és jelenéről szóló beszélgetés zárja.

A Thealter fő helyszíne ezúttal is a szegedi Régi Zsinagóga különleges hangulatú épülete lesz, de játszanak még többek közt a Szegedi Nemzeti Színház balett-termében, a Kisszínházban, a Grand Caféban, a Belvárosi Moziban és a Mars téri piacon is. Idén is a műfaji sokszínűség jellemzi a fesztivált: prózai előadást, táncprodukciót, bábszínházi darabot, monodrámát és versdrámát, több előadás után pedig beszélgetést is kínálnak a programban a Szegedre látogató nézőknek.

A fesztivál nyitóelőadásaként pénteken este a Régi Zsinagógában egy klasszikus, Shakespeare Ahogy tetszik című darabja látható, mely Szilvay Máté diplomarendezése, szereplői a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem színészszakos hallgatói.

A fesztivál hagyományosan bemutatkozási lehetőséget kínál a pályájukat kezdő művészeknek éppúgy, mint a meghatározó hazai és határon túli független társulatoknak. A rendezvény különleges színfoltja a Dinnyeköztársaság című magyar-német művészeti projekt, amely során az alkotók a nagy múltú békési dinnyetermelő térség – Nagykamarás, Medgyesegyháza – lakosaival hoznak létre kollaboratív színházi előadást. A darabban a helybéliek személyes – Szegedig vezető - történetein és élethelyzetein keresztül mesél a dinnyetermelés és – értékesítés kihívásairól.

A közös munka első eredményeit a fesztivál keretében, a Mars téri piacon mutatják be, ahol a programsorozat záróhétvégéjén egy különleges, a dinnyeárusítást művészeti installációval és közösségi programokkal ötvöző standot működtetnek, mely a piac zárása után a szabadtéri előadás díszletévé alakul.

A fesztivál záróelőadása a Nagyváradi Szigligeti Színház Szigligeti Társulatának produkciója lesz: A tigris című darabot Gianina Carbunariu egy bulvárhírré silányult valós esemény apropóján írta, egyszerre mutatva meg különböző nézőpontokat és azok fonákját.