A 90. Ünnepi Könyvhét 2019 júniusában

Kezdődik az Ünnepi Könyvhét

Csütörtökön kezdődik a 92. Ünnepi Könyvhét, amely szeptember 5-ig a Vörösmarty tér mellett a Vigadó tér és a Duna-korzó területén várja az érdeklődőket Budapesten.

A rendezvényen 140 könyves pavilonban, 173 kiadó kínálja a könyveit és két színpadon reggel 10 és este 7 óra között több mint 70 könyvbemutató beszélgetést tartanak – olvasható a szervező, a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése (MKKE) tájékoztatójában.

Az esemény csütörtökön a Vám- és Pénzügyőrség fúvószenekarának felvonulásával és térzenéjével veszi kezdetét, a megnyitó beszédet Szabó T. Anna költő, író, műfordító tartja. Ebben az évben fokozott figyelemmel és elővigyázatossággal, szellősebb beépítéssel, fertőtlenítő állomások kihelyezésével, maszkokkal is készülnek a rendezvényre, melyet tavaly el kellett halasztani a koronavírus-járvány miatt.

A Korzón jelen lesznek az erdélyi, szlovákiai, vajdasági magyar könyvkiadók és szerzők is, míg első alkalommal jelenik meg kiadványaival az Ünnepi Könyvhéten a Magyar Nemzeti Múzeum. Pénteken a Canarro zenekar, szombaton Müller Péter és a Könyvhat koncertjével zárul az este a Vörösmarty téri színpadon.

Hagyományosan a megnyitó után adják át Szép Magyar Könyv 2020 verseny díjait is. A versenyen 83 kiadó vett részt, összesen 147 kötettel jelentkeztek a kiadók. A benevezett könyvek kínálata nagyon színes volt, ezért a hagyományos kategóriákon kívül létrehozták a Múzeumi művészeti könyvek díjat, illetve megosztották az Év Illusztrátora kategóriát felnőtt- és gyermekirodalomra.

A Szépirodalom kategória győztese László NoémiMűrepülés című verseskötete lett, míg a gyermek-és ifjúsági könyvek közül Bertóti Johanna Almából ki, körtébe be című kötete érdemelte ki a Szép Magyar Könyv 2020 díjat. A művészeti és ismeretterjesztő kiadványok közül Mártonffy Melindának, az ARTEM/BOOKS Kiadónál megjelent Franciaudvaros bérházak Budapesten című kötetét díjazta a zsűri.

A szakkönyvek kategóriában az elismerést Monok István és Zvara EdinaEsterhasiana Biblioteca. A gyűjtemény története és könyvanyagának rekonstrukciója című kötete kapta, a könyvsorozatok kategória győztese pedig Grecsó Krisztián Pletykaanyu, Isten hozott, Harminc év napsütés és Vera címűkönyvei lettek.

(MTI)