Hétvégi programajánló – már látogatható a World Press Photo idei tárlata!

Hétvégi programajánló – már látogatható a World Press Photo idei tárlata!

A világ legrangosabb sajtófotó-kiállítása szeptember 20-ától október 27-ig a városligeti Biodóm aulájában kerül megrendezésre.


A független zsűri által kiválasztott legjobb sajtófotók és dokumentarista alkotások idén 130 ország 3581 fotográfusának több mint 61 000 pályaműve közül kerültek kiválasztásra. A World Press Photo Foundation 2021 óta regionális keretrendszer alapján is támogatja a nemzetállamok közti globális párbeszédet. Ennek keretében a pályázat hat világrégióra koncentrál: Afrika, Ázsia, Európa, Észak- és Közép-Amerika, Dél-Amerika, valamint Délkelet-Ázsia és Óceánia. A beküldött pályaműveket abban a régióban bírálják és díjazzák, ahol a fotók és történetek készültek, nem pedig a fotográfus nemzetisége alapján.

A díjnyertes fotók a pusztító konfliktusok és politikai feszültségek mellett érzékletesen mutatják be az ökológiai válságok lokális és globális következményeit, különös hangsúlyt fektetve a klímaváltozás hatásaira. A fotográfusok dokumentarista stílusban, érzékenyen tárják fel ezen problémák országhatárokon átívelő jellegét, egyúttal felhívják a figyelmet az összefogás fontosságára megosztottság idején.

On the spot – a kísérő kiállítás 

Az idei World Press Photo tárlat kísérő kiállításán a közönség megismerheti a világszerte elismert, magyar On The Spot dokumentumfilm-sorozat alkotópárosának munkáit. Cseke Eszter és S. Takács András kamerájukkal a világ minden szegletét bejárták, hogy közvetlen módon mutassák be elzárt törzsek különleges rítusait, a világ vezetőinek gondolatait, és érzékenyen tárgyalják a legkényesebb tabutémákat.

A diktátorok gyermekeiről szóló sorozatukat több mint 100 országban vetítették, míg a születésről és gyerekkori traumák feldolgozásáról szóló On The Spot évadok a nemzetközi közszolgálati televíziózás példaértékű alkotásai.