Zságer Balázs a Tilos Rádió 30. születésnapi buliján a Dürer Kertben

A Margitszigeten ünnepli fennállásának 20. évét a Zagar

Time Travellers címmel fennállása eddigi húsz évét összegzi a Zagar pénteken a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon. A hazai elektronikus zenei színtér meghatározó csapatában színpadra lép a korábbi tagok mellett számos vendég.

„Nem igazán szoktam visszatekintgetni, inkább a jelen vagy a közeljövő történései izgatnak. De most jó érzés volt a próbákon újra együtt játszani, sztorizgatni a többiekkel. Minden lemezünkről szerettünk volna egy-egy emlékezetes dalt eljátszani, ami nem egyszerű feladat. Kihívás, hogy a mai eszköztárunkkal hogyan szólalnak meg a régi szerzemények"

– mondta Zságer Balázs, az együttes vezetője, zeneszerző, billentyűs az MTI-nek.

A jelenleg háromtagú (Zságer Balázs mellett Zságer-Varga Ákos basszusgitáros és Lázár Tibor dobos) formáció két korábbi taggal – Dj Bootsie (scratch) és Ligeti György (gitár, ének) – egészül ki a pénteki koncerten.

Mindig szerettem zenekarban játszani, más energiák adódnak össze olyankor"

– tette hozzá.

Zságer Balázst, elmondása szerint az ösztönös alkotás vonzza, de fontosnak tartja egy művészi koncepció kialakítását.

A zenei világot általában az határozza meg, hogy éppen mik érintettek meg egy-egy album készítése előtt és milyen zenék, műfajok izgatnak"

– fogalmazott.

A Zagar történetének talán legnagyobb slágere a Wings of Love volt, amelyet a hazai alternatív színtér számos női előadója által alkotott Underground Divasszal rögzítettek 2007-ben. A Margitszigeten újra elhangzik a dal Péterfy Borival, Németh Jucival, Kutzora Edinával és Hodosi Enikővel.

A Wings of Love-ot mindig is egyfajta himnusznak tartottam, a szeretet himnuszának. Ma, egy olyan világban, ahol egyre több az ellenségeskedés és ahol az emberek szabadságát próbálják korlátozni, még inkább érvényes az üzenete"

– mondta Zságer Balázs.

A pénteki koncertre egy dupla CD készült. A 20 Years of Zagar válogatásra nagyjából minden albumról a leghallgatottabb vagy a koncertkedvenc zenék kerültek fel, és vannak személyes indíttatású választások is.

Az eseményen vendégénekesek (Kama, Bukky) is színpadra lépnek, akárcsak a fuvolás Zahár Fanni.

A Zagar eddig hat stúdióalbumot készített: a Local Broadcast 2002-ben, a Szezon - Eastern Sugar (filmzene) 2004-ben, a Cannot Walk Fly Instead 2007-ben, a Light Leaks 2013-ban, a My Night Your Day (szintén filmzene) 2015-ben és a Woods Spirits & Sorcery pedig 2019-ben jelent meg.