II. Erzsébet brit királynő koronában és díszes nyakláncban, 1975

II. Erzsébet különleges ékszerei kerülnek kiállításra a Buckingham-palotában

A brit uralkodó platina jubileuma alkalmából a Buckingham-palotában egy kiállítással folytatódik az ünneplés, amely a Dorothy Wilding fotós által néhány héttel trónra lépése után készített hivatalos portrékat és a felvételeken viselt ékszereket mutatja be.

A Platina jubileum: The Queen's Accession (A Platina Jubileum: A királynő trónra lépése) című különleges kiállítás, amely 2019 óta először látogatható a Buckingham-palota dísztermeinek éves nyári megnyitója keretében, II. Erzsébet brit királynő személyes ékszereit, köztük gyémántberakásos tiaráit, fülbevalóit, karkötőit és nyakláncait mutatja be.

A kiállítás fókuszában a királynő 1952. februári trónra lépése áll, és most először hozza össze Dorothy Wilding eredeti, kézzel készített lenyomatát a királyi gyűjteményből a II. Erzsébet által az egyes fényképeken viselt ékszerekkel, köztük a gyémántdiadémmal, Őfelsége egyik legelismertebb ékszerével, írja a Fashionunited.

Wildling lenyűgöző és elegáns fotói szolgáltak a királynő képének alapjául 1953-tól 1971-ig a bélyegeken, valamint az érméken, bankjegyeken és koronázási ajándéktárgyakon. A királynő képe minden brit nagykövetségen is látható volt, így a gyémántdiadém tiara világszerte milliók számára azonnal felismerhetővé vált.

A diadém, melyet IV. György 1821-es, híresen extravagáns koronázására készítettek, 1333 briliáns csiszolású gyémánttal van kirakva, és egy gyémántsor két oldalát övező, két gyöngysorból áll, amelyek fölött rózsa, egy bogáncs és két lóhere, Anglia, Skócia és Írország nemzeti jelképeinek formájába foglalt gyémántok sorakoznak.

A diadémot 1837-ben Viktória királynő örökölte, akit gyakran lefestettek és lefényképeztek vele, többek között több korai bélyegen, például a Penny Black bélyegen is. A diadém Alexandra királynéra, Mária királynőre, I. Erzsébet királynőre, majd II. Erzsébet királynőre szállt, aki koronázása napján, és uralkodása első éve óta viseli a brit Parlament állami megnyitójára való utazáskor és onnan hazatérve.

A kiállításon látható a Delhi Durbar nyaklánc is, amely kilenc smaragdot tartalmaz, amelyek eredetileg Mária királynő nagymamájának, Cambridge hercegnőjének tulajdonában voltak, valamint egy 8,8 karátos gyémántmedál, amelyet a valaha talált legnagyobb gyémántból, a Cullinan-gyémántból csiszoltak. A nyaklánc Mária királynő számára készült, az 1911-es Delhi Darbárra készített ékszercsomag részeként. A delhi darbár a brit indiai alkirályok által egy-egy új indiai (brit) uralkodó beiktatása alkalmából összehívott tömeggyűlés volt Delhiben.

II. Erzsébet 1953-ban örökölte meg a nyakláncot, és 1956-ban viselte Dorothy Wilding portréfotózásán, amely feltehetően az utolsó közös fotózásuk volt a fényképész 1958-as visszavonulása előtt.

A kiállításon látható egyéb látványos ékszerek között szerepel Mária királynő The Girls of Great Britain and Ireland gyémánt tiarája, amelyet az E. Wolff and Co készített, és amelyet a királynő nászajándékba kapott. Valamint a Vlagyimir orosz nagyhercegnő számára készült és Mária királynőnek 1921-ben eladott Vlagyimir diadém, amely gyémántokkal és gyöngycseppekkel díszített.

Látható lesz továbbá Mária Alexandrina Vlagyimir tiarája, melyet nászajándékba kapott, amikor feleségül ment Vlagyimir Alekszandrovics nagyherceghez. Az 1874-ben készült és 1921-ben Mária királynőnek eladott Vladimir tiara, amely gyémántokat és gyöngycseppeket tartalmaz. A fejdísz kalandos úton először Teck Mária brit királynéhoz, majd halála után az ékszergyűjteményét öröklő unokájához, II. Erzsébethez került.

A kiállításon az 1952-es ikonikus portrék és ékszerek mellett a királynőről készült hivatalos fényképek is megtekinthetők, amelyeket ezüst-, arany-, gyémánt- és platinajubileuma alkalmából rendeltek meg, valamint a krémszínű és arany díszítésű koronázási ruha, amelyet Erzsébet hercegnő viselt szülei, György király és Erzsébet királynő megkoronázásakor 1937-ben.

A Platina jubileum: The Queen's Accession október 2-ig tekinthető meg a Buckingham-palotában.

Nyitókép: Getty Images / Serge Lemoine