II. Erzsébet brit királynő rózsaszín kosztümben integet

Így reagált a királynő az őt megöléssel fenyegető betolakodóra

A királyi család egy barátja, Gyles Brandreth új életrajzi könyvének köszönhetően fény derült II. Erzsébet királynő ezen titkára is.


Gyles Brandreth a II. Erzsébet királynőről szóló életrajzi könyvében, az Elizabeth: An Intimate Portrait-ban ír a megdöbbentő eseményről, amikor az akkor 19 éves Jaswant Singh Chail egykori szupermarket dolgozót letartóztatták, miután 2021 karácsony reggel fél kilenc körül megpróbált betörni a királyi birtokra.

A királynő - aki akkor 95 éves volt -, az eset idején Károllyal és más családtagokkal együtt a kastélyban tartózkodott. Amikor a biztonságiak elfogadták Chailt, a betolakodó így szólt:

„Azért jöttem, hogy megöljem a királynőt.”

II. Erzsébet királynő, miután értesült az ellene elkövetett merényletről, csupán így reagált a személyzet egyik tagjának:

„Nos, ez bizonyára megkeserítette volna a karácsonyt, nem igaz?”

Brandreth, a könyv szerzője megjegyezte, hogy a királynő képes volt a legveszélyesebb szituációkat is a legnagyobb higgadtsággal és humorral kezelni. Hozzátette, hogy a „fanyar, száraz, humoros látásmódja” volt az, ami különösen hatással volt rá:

„A királynővel töltött idő szórakoztató része volt, hogy rájöttem, mennyire humoros és váratlan személyiség.”

Chailt gyilkossággal való fenyegetéssel és azzal vádolták, hogy „törvényes felhatalmazás nélkül” töltött nyílpuskát tartott magánál a windsori kastély területén.

Az 1842. évi hazaárulási törvény második szakasza alapján azzal is megvádolták, hogy „szándékosan gyártott vagy birtokolt töltött nyílpuskát azzal a szándékkal, hogy azt II. Erzsébet királynő személyének megsebesítésére vagy őfelsége megrémítésére használja.”

A 2022. augusztusában és októberében tartott meghallgatások után Sweeney bíró úr 2023. március 20-ra tűzte ki a tárgyalás időpontját, egy további meghallgatásra pedig decemberben kerül sor.