Nő black friday szatyrokkal és tablettel a kezében áll

Sokaknak nagy csalódás lehet a 2022-es hazai Black Friday

Jelentős változás következhet be az idei Black Friday keresletében a tavalyihoz képest – írja a Haszon magazin egy felmérés alapján.


A korábbi évektől eltérően úgy tűnik, hogy idén nem a műszaki cikkeké lesz a főszerep a Black Friday-en, derült ki egy felmérés alapján. A gazdasági problémák tükröződnek a fekete pénteken is.

Az eMAG friss, reprezentatív felmérése rávilágít, hogy igencsak megkavarhatják az idei Black Friday akciós időszakot a gazdasági problémák. Várhatóan többen vásárolhatnak ekkortájt, mint egy évvel ezelőtt, valamint a legnépszerűbb termékek köre is jelentősen átalakulhat.

Ezer Magyarországon élő 18 és 55 év közötti személyt kérdeztek meg, akik válasza alapján több mint tízszeresére emelkedhet azok száma, akik nagyrészt élelmiszereket és italokat fognak akciósan vásárolni a Black Friday időszakában idén a tavalyi évhez képest, amikor még a műszaki cikkeké volt a főszerep.

A műszaki cikkek népszerűségét leváltják az akciós ruhaneműk. Nagyjából 10 százalékos éves emelkedés után idén a válaszadók 28,8 százaléka jelölte meg ezt a kategóriát. Különösen a cipőkre és a divatkiegészítőkre nőhet meg a kereslet. A felmérésből az is kiderül, hogy az emberek bruttó 30 és 60 ezer forint között terveznek költeni az akciós időszakban.

A hazai vásárlóknak csalódás lehet az idei Black Friday

Az egy évvel korábbi azonos időszakhoz képest a hazai online kereskedelmi cégek 49%-a tapasztalt visszaesést a forgalmában – derül ki az Olcsóbbat.hu felméréséből.

A visszaesés fő okaként a válaszadók 41 százaléka a vásárlóerő csökkenését jelölte meg, amit a magas inflációval, azon belül is a rezsirendszer átalakításával indokoltak. Ezen kívül a vásárlók az általános piaci bizonytalanságot emelték ki.

A nagyobb webáruházaknál nagy valószínűséggel idén is lesznek Black Friday akciók, azonban a felmérés résztvevőinek a 62 százaléka azt nyilatkozta, hogy nem készül külön kedvezményekkel a karácsonyi bevásárló időszakot bevezető alkalomra.

Nyitókép: Shutterstock