Diána hercegnő és II. Erzsébet királynő ülnek egy kocsiban

Ilyen volt Diana kapcsolata a királynővel halála előtt

A héten megjelent Andrew Morton új könyve, a The Queen: Her Life címmel, mely izgalmas részleteket rejt a néhai II. Erzsébet királynő és Diána hercegné kapcsolatáról.


A könyv azt a történetszálat részletezi, melyet A korona című sorozat legújabb évadában éppen láthatunk most: a néhai királynő és Diána hercegné bonyolult kapcsolatát.

„Diána mindig is úgy érezte, hogy a királynő egyfajta bíró volt a házassága felett, és hogy sokszor bele kell avatkoznia férje és Camilla kapcsolatába.”

– mondta Morton a People magazinnak.

A 1990-es éveket Morton II. Erzsébet uralkodása legrosszabb évtizedének nevezi, ugyanis a néhai királynő nem csak Diána és fia, Károly válásával, hanem másik négy gyermeke közül kettő válásával is meg kellett küzdenie. De ezek mind eltörpülnek Diána 1997-es tragikus halála mellett és amellett, hogy ezek az események hogyan érintették unokáit, Vilmos és Harry herceget.

A könyvből arra is fény derül, hogy néhány nappal azután, hogy Diana és Károly 1992-ben bejelentették, hogy elválnak, a hercegné találkozót kért a királynőtől a Buckingham-palotába.

„Amikor belépett a királynő lakosztályába, sírásra fakadt. Diana azt érezte és állította, hogy mindenki ellene van, a királynő pedig nem tudta, mit tegyen. Mindig is gyűlölte az efféle érzelmi konfrontációt, és egészen addig nem is kellett ilyennel megküzdenie”

– emlékezett vissza egy volt udvarhölgy.

Morton azt írja könyvében, hogy az egyórás beszélgetésük során a királynő végül megnyugtatta Dianát, és azt ígérte neki, hogy sosem lesz gondja a fiai felügyeleti jogával. Ez a hercegnét maximálisan megnyugtatta és megkönnyebbült a beszélgetést követően.

A következő néhány évben a királynő megpróbálta Dianát a királyi családban tartani és bízott benne, hogy fia, Károly és felesége egy bizonyos ponton kibékülhetnek.

Aztán 1995-ben jött az a bizonyos interjú, mely addig még sohasem fordult elő.

„Amikor leadta a BBC azt az interjút, az egyszerre volt sokkoló és megbocsájthatatlan a királyi család számára”

– írja Morton.

A királynőnek lépnie kellett a monarchia és unokái érdekében. Ekkor kapta 1995. december 18-án Diana a királynőtől azt a híres levelet, melyben II. Erzsébet kifejti, hogy szerinte a legjobb döntés az lesz, ha elválnak Károllyal.

A botrányok ellenére a királynő még meghívta Dianát a hagyományos királyi család karácsonyi ünnepségére, pont a következő hétre. Diana azonban visszautasította a meghívást. A barátainak azt a magyarázatot adta, hogy fél, hogy koporsóban kerülne ki onnan. Így az ünnepeket inkább egyedül töltötte a hercegné.

Diana visszautasítása után a királynő egy sokkal szigorúbb oldalát vette elő. Már nem fogadta Diana minden hívását, nem hívta meg teázni sem, ez túl nagy sértés volt a királyi család felé. A kapcsolatuk átment egy sokkal üzletszerűbb irányba a korábbival ellentétbe.

Károly és Diana válását 1996. augusztus 28-án véglegesítették, a hercegné majdnem pontosan egy évvel később, 1997. augusztus 31-én halt meg.

Nyitókép: Getty