II. Erzsébet királynő

II. Erzsébet ilyen testvére volt Margitnak — árulta el a hercegnő udvarhölgye

Margit hercegnő egyik udvarhölgye, Lady Anne Glenconner már egészen kislány kora óta jóban volt a királyi családdal. Az idén 90 éves nő a második könyvét készül kiadni a palotában gyűjtött tapasztalatairól, ezzel együtt pedig őszintén vallott a néhai Erzsébet királynő és testvére kapcsolatáról is.


Lady Anne Glenconner hároméves volt, amikor megismerkedett a nála két évvel idősebb hercegnővel. Elmondása szerint azonnal érezte, hogy egy ilyen barátra van szüksége az életében, onnantól pedig elválaszthatatlanok voltak. Egészen pontosan harminc éven keresztül volt a királyi fenség udvarhölgye.

Visszaemlékezései alapján tökéletesen fel tudja idézni azt a pillanatot, ahogyan ketten kerékpároztak a márványteremben, majd a fiatal — akkor még hercegnői címet viselő — Erzsébet kérdőre vonta őket. Elmondása szerint az idősebb lány mindig törődő és szerető nővére volt Margitnak.

Glenconner azért ad ki egy második memoárt is — mely Whatever Next?: Lessons from an Unexpected Life címen jelenik meg —, mivel olyan sok története van még a palotából, melyeket mindenképp meg akar osztani az emberekkel. Köztük rengeteg sztorija van Margit hercegnőről, akiről sajnálatos módon olyan irományok születtek régebben, melyek részben elferdítették a valóságot és rossz színben próbálták feltűntetni — olvashatjuk az Independent cikkében.

A néhai hercegnő életével és nem mindennapi házasságával mi is foglalkoztunk már, kapcsolódó cikkünket pedig itt lehet elolvasni.

Az egykori udvarhölgy egyébként jelen volt II. Erzsébet királynő koronázásán is, így véleményt tudott formálni arról, hogy mire lehet számítani III. Károly ceremóniáján:

„Bizakodó vagyok Károly királlyal kapcsolatban. Szerintem a koronázása sokkal kisebb lesz, nem hiszem, hogy valaha is lesz olyan, mint amin egykor részt vettem. Az közvetlenül a háború után volt, és azt hiszem, ez sokat változtatott a helyzeten. Hirtelen felrobbantak a színek."

Valószínűleg a meglátásai helyénvalók lesznek, hiszen már most is számos módosításról tudni lehet, melyeket a koronázás menetében bevezettek. Többek között érdemes megjegyezni, hogy sokkal kevesebb meghívott vendég lesz jelen, mint régen. További újításokról egy korábbi cikkünkben lehet részleteket olvasni.

A megjelenő könyvben Glenconner egyébként a családon belüli erőszak témakörére is kitér, melyet férjétől, Colin Tennanttól jómaga is elszenvedett. A Daily Mailben megjelent, könyve mellett kiadott kivonatában megemlítette, hogy házastársa már a esküvőjük elején közölte vele, hogy megfogja őt törni. Ez szerencsére nem sikerült neki, melyre a férfi egy későbbi beszélgetésük során így reagált:

„Tudtam, hogy képes leszel elviselni.”

Nyitókép: Getty