Budapesten helyezték végső nyugalomra Gábor Zsazsát

Budapesten helyezték végső nyugalomra Gábor Zsazsát

A közel öt évvel ezelőtt elhunyt színésznő végakaratát teljesítették.


A magyar származású Golden Globe-díjas színésznő hamvait július 13-án helyezték örök nyugalomra Budapesten, a Fiumei úti sírkert Művészparcellájában.

A hamvakat Gábor özvegye, Frédéric von Anhalt herceg – a Nemzeti Örökség Intézet, valamint a Magyar Hollywood Tanács együttműködésével – szállította a magyar fővárosba, abból a célból, hogy teljesítsék a színésznő végakaratát, aki szülőföldjén szeretett volna nyugodni.

Az özvegy a szertartáson mondott búcsúbeszédében hangsúlyozta: a szertartás nem temetés, hanem a színésznő életének ünneplése, pontosan úgy, ahogy azt ő maga szerette volna.

Von Anhalt azt mondta, Gábor a leggyönyörűbb nő volt, aki elhagyta Magyarországot, de amerikai karrierje ellenére sem felejtette el szülőhazáját.

A szertartáson beszédet mondott még Vándor Éva, a színésznő magyar szinkronhangja, aki úgy emlékezett az elhunytra, mint az első igazi celeb, olyan magyar díva, akinek ténylegesen összejött az amerikai álom.

„Szépségkirálynőként érkezett a 40-es években Hollywoodba, amit gyakorlatilag lehengerelt személyiségével, házasságaival. Ruhái, ékszerei és partijai szolgáltattak témát folyamatosan a lapok számára"

– mondta Vándor, aki azt is hozzátette, hogy Gábor Zsazsa életvidám, humoros és bátor díva volt, aki életében és halálában egyaránt teljes figyelmet követelt.

A Magyar Hollywood Tanács elnöke, Bokor Balázs búcsúbeszédében arról beszélt, hogy a színésznő közösségi oldalak nélkül vált ismertté:

„Nem baj, ha nem igaz, csak beszéljenek rólam"

– idézte a díva híres mondását.

A beszédek után von Anhalt helyezte el Gábor Zsazsa hamvait a sírban. Az urna mellé tettek a színésznő kedvenc virágaiból, sárga rózsából fonott koszorút és egy rózsafüzért is.

Gábor Zsazsa 2016. december 18-án hunyt el, halálát hirtelen szívmegállás okozta.

MTI