Harry herceg II. Erzsébet királynő temetésén

Harry herceg megható levele családja gyászáról — Diánáról is megemlékezett​

Az emlékezés vasárnapján Harry herceg egy levélben azoknak a gyermekeknek nyújtott vigaszt, akik szüleiket elvesztették. Témájába a sussexi herceg belefoglalta anyja halála utáni gyászát, illetve a királyi család szomorúságát is, melyet II. Erzsébet elvesztése után éreznek.


A Remembrance Sunday az Egyesült Királyságban egy olyan ünnep, melyet minden évben november második vasárnapján tartanak. Ezen a napon az emberek a két világháború alatt, majd a későbbi konfliktusok során elhunyt katonákra emlékeznek. Ebből az alkalomból Harry herceg azoknak a fiatal gyermekekhez intézte megható beszédét, akik egy, vagy akár mindkét szülőjüket elveszítették.

Károly király második fia tisztában van azzal a fájdalommal, melyen a levele címzettjei mennek keresztül, hiszen jómaga csupán 12 éves volt, amikor anyja, Diána hercegné elhunyt. A Marie Claire cikkében így idézték a levélnek a sorait:

„Közös bennünk a kötelék, még anélkül is, hogy valaha találkoztunk volna egymással, mert mindannyian elvesztettünk egy szülőt. Első kézből ismerem a veszteséggel járó fájdalmat és gyászt, és szeretném, ha tudnátok, hogy nem vagytok egyedül.

Bár ma nehéz érzések fognak előjönni, amikor olyan hősök előtt tisztelgünk, mint az édesanyátok vagy az édesapátok, remélem, vigaszt és erőt találhattok abban a tudatban, hogy az irántatok érzett szeretetük tovább él és ragyog. Amikor erre emlékeztetni szeretnétek magatokat, arra bátorítalak benneteket, hogy támaszkodjatok a Scotty's Little Soldiers barátaitokra."

Mind ezek mellett megosztotta azt is, hogy ebben a kilátástalannak tűnő helyzetben a legnagyobb segítséget a rokonok és a barátok nyújthatják. A velük való beszélgetés segíthet elterelni a figyelmet és a továbblépést, illetve támogatást sugallhat a nehéz időkben.

A herceg rajongói közül többen is meghatónak és szívhez szólónak nevezték a nyilatkozatot. Harry herceg a szavaiba valószínűleg a jelenlegi vesztesége miatt érzett fájdalmát is belefoglalta, melyen most minden családtagjával osztozik. Bár a kapcsolata testvérével és a családja számos más tagjával is megromlott, amikor feleségével hátrahagyták a monarchiát, a gyász érzése mégis közelebb hozhatta őket egymáshoz.

Egy korábbi cikkünkben lehet róla olvasni, hogy mennyi esély van rá, hogy Vilmos és Harry herceg a közeljövőben ismét békességben állhatnak egymás mellett. Arról is született egy írásunk, hogy Meghan Markle a gyászidőszakot követően felkereste az új uralkodót, Károly királyt, hogy egy privát beszélgetést kezdeményezzen.

Az egyelőre nem tudható biztosan, miről szólt, vagy szólt volna a társalgás, de feltehetően a jövőbeli szerepüket akarta megtárgyalni. Erről az esetről és a feltételezhető hatásokról itt lehet többet megtudni.

Nyitókép: Getty