Meghan Markle

Halálos fenyegetéseket kapott Harry herceg felesége, Meghan Markle

Harry herceg és felesége lemondásának az is lehetett az oka, hogy már kapcsolatuk legelején számos fenyegetést kaptak, melyektől lehet még most sem szabadultak meg teljesen. A témával kapcsolatban egy bennfentes szólalt fel, és elárulta, milyen eljárások követik az ilyen helyzeteket.


Neil Basu korábban az angliai terrorelhárítás vezetőjeként is tevékenykedett, most pedig lemondó rendőrfőnök-helyettesként nyilatkozott a régi, királyi családtagokat célzó fenyegető üzenetekről. Nyilatkozatában arra is kitért, hogy amikor a sussexi herceg és hercegné bejelentették a kapcsolatukat, akkor rögtön számos rosszakaró mondta el véleményét az új párról.

Ezek között némelyik halálos fenyegetést is tartalmazott, melyeket az erre a területre szakosodott szervezetek kivizsgáltak, a felelősök ellen pedig bűntetőeljárást indítottak. A BBC cikkében így idézték Basu szavait:

„Ha látta volna azokat a dolgokat, amiket írtak, és kapta volna azt a fajta retorikát, ami az interneten van, ha tudná, amit én tudok, akkor állandóan fenyegetve érezné magát.”

Az egykori rendőrfőnök-helyettes azt is megerősítette, hogy a szélsőjobboldaliak voltak felelősek a legtöbb hasonló üzenetért és megnyilvánulásért. Meglátása szerint az ő általuk végzett, ilyen jellegű verbális terrorizmus talán a leggyorsabban növekvő fenyegetés, melynek feltérképezésére és megállításra külön csapat is rendelkezésre áll.

„Amikor 2015-ben elkezdtem a terrorelhárítást, ez a teljes munkaterhelésünk körülbelül 6 százalékát tette ki. Amikor 15-16 hónappal ezelőtt távoztam, a munkaterhelésünk már több mint 20 százaléka ez volt"

— mondta Basu a témával kapcsolatban.

Mint az Egyesült Királyság legidősebb színes bőrű tisztje, Basu nem csak a királyi család tagjainak címzett fenyegetésekről tudott részletekről beszámolni, hanem a belügyminisztériumban és a rendőrségen mutatott rasszizmusról is. Elmondása szerint megmagyarázhatatlanok azok a megnyilvánulások, melyeket némely magas beosztásban lévő személy megenged magának.

Nyitókép: Getty