Károly király és Kamilla királyné tapsolnak egy rendezvényen

Két születésnapja lesz Károly királynak? Erre a döntésre jutott uralkodóként

III. Károly király november 14-én első születésnapját tölthette uralkodóként, ezt pedig az ország nem mindennapi módon ünnepelte. Milyen új hagyományokat és szokásokat szeretne bevezetni az uralkodó az ünneplésére?

November 14-én az Egyesült Királyság uralkodója betöltötte a 74. életévét. Ez az első születésnapja királyként, hiszen édesanyja, II. Erzsébet királynő halálát követően ő a törvényes örökös. A korona még nem került a fejére, de ami késik, nem múlik. A hivatalos koronázásra 2023. május 6-án kerül majd sor.

Az ünnepéjes királlyá ütés menetében számos változtatást szeretne eszközölni az eddig walesi hercegként ismert Károly, ebben pedig elsőszülött fia, Vilmos herceg is segítségére van. Egy korábbi cikkünkből meg lehet tudni, hogyan veszi ki a részét a öröklési sorban következő helyen álló trónvárományos.

Ezen felül régebben arról is született egy cikkünk, hogy milyen módosításokra és modernizálásokra lehet majd számítani a koronázáson. Többek között csökkentették a létszámot , valamint a ceremónia hosszát is, további részletekről viszont itt lehet többet megtudni.

A király születésnapja alkalmából többek között őrségváltásra és pisztolylövésekre kerül sor. Emellett a Buckingham-palotában például ünnepséget rendeztek a tiszteletére, viszont őfelsége a megszokott stílusához híven inkább a felhajtástól távol, a Clarence House-ban töltötte a napot szerelmével, Kamilla királynéval —olvashatjuk a Marie Claire cikkében.

A néhai II. Erzsébet, miután királynő lett, két születésnapot is tartott, melyek közül az egyik a tényleges alkalmon volt, a másodikat pedig egy tetszés szerint kiválasztott napra tűzték ki, melyen a hivatalos ünnepet tartották. Valószínű, hogy ezt a hagyományt Károly is folytatja majd, viszont a novemberi hideget elkerülve feltehetően inkább egy tavaszi dátumot választ majd.