Ápolónők egy kaliforniai kongresszuson, 1960 körül.

Kevesebb női résztvevőt látunk a tudományos konferenciákon, mint férfit

Még akkor is, ha kiegyensúlyozott a nemek aránya a tudományos konferenciák résztvevői között.

Ritkábban vesznek részt nők orvosi és tudományos konferenciákon, bár némi egyszerű változtatás a konferenciatervezésben is jelentős javulást eredményezhet, írja a Guardian egy nemrég készült brit tanulmányt idézve. A tudományos konferenciák elengedhetetlenek az orvosok és az akadémikusok szakmai láthatósága szempontjából, a Society for Endocrinology éves nemzeti konferenciáinak adatai alapján viszont jóval nagyobb a férfi előadók aránya.

Az elmúlt néhány évtizedben a nők az orvosi egyetemi hallgatók nagyjából felét tették ki, de továbbra is kifejezetten alulreprezentáltak az orvosi karon. Ezt az egyensúlyhiányt mostanra korrigálni kellett volna – mondta a tanulmány vezető szerzője, Dr. Victoria Salem endokrinológus, a londoni Imperial College klinikai vezető munkatársa.

„Ha nincs több nő, aki szóvivőként és szakértői hangként beszél és cselekszik, akkor a következő generáció sem fog törekedni erre"

– tette hozzá.

Salem és kollégái a 2017-es és 2018-as Society for Endocrinology konferencián résztvevők nemi arányát megvizsgálva arra jutottak, hogy a konferencián évente körülbelül 1000 küldött vett részt, akiknek nagyjából fele nő. A 2018 -as konferencián a szerzők beavatkozásokat hajtottak végre a nők befogadásának javítására.

A nemi arányok egyenlősége ellenére a kutatók úgy találták, hogy a nők kevesebb és rövidebb kérdéseket tettek fel a 2017-es konferencián – körülbelül minden ötödik kérdés vagy megjegyzés érkezett csak nőtől. Emellett, míg a férfiak kérdései összesen két óra 54 perc hosszúak voltak összesítve, a nőké 56 percet tett ki mindkét konferencia során.

„Még mindig egyértelmű különbségek vannak a férfi és a női viselkedésben. Bármi legyen is az ok, legyen szó pszichológiai manipulációról vagy biológiáról, foglalkoznunk kell ezzel és figyelembe vennünk, amikor olyan platformokat biztosítunk, amelyek egyenlő hozzáférést biztosítanak a tudományhoz"

– mondta Salem.

A 2018 -as konferencián a kutatók együttműködtek a szervezőkkel annak biztosítása érdekében, hogy több olyan ülést szervezzenek, melyen legalább egy vezető pozíciót betöltő nő is részt vesz. A kutatók megállapították, hogy a több vezető részvétele növeli a női közönség által feltett kérdéseket. Emellett azt találták, hogy ha egy nő tett fel először kérdést, az többszörösére növelte az esélyét nők által feltett, további kérdésekre. A szerzők szerint az eredmények azt sugallják tehát, hogy egyszerű módosítások is nagy változást hozhatnak.