Harry herceg II. Erzsébet királynő temetésén

Így bánik a királyi rendszer az olyan tartalékokkal, mint Harry herceg

Harry herceg a régóta emlegetett, megjelenés küszöbén álló memoárjának a SPARE címet adta, ami utal arra a helyzetre, melybe beleszületett. A trónörökös mellett állandó másodikként a tartalék szerepébe volt kényszerítve, egy szakértő pedig elárulta, milyen lehet egy gyereknek így felnőni.


Mivel Vilmos herceg Károly király után az első az öröklési sorban, így egy napon ő lesz az Egyesült Királyság uralkodója. Erre a szerepre készítik egészen kiskora óta, testvére, Harry herceg viszont nem ilyen szerencsés helyzetbe született. Másodikként neki nem szenteltek annyi figyelmet, elhanyagolták, bátyját pedig minden tekintetben elé helyezték.

A spare szó — ami Harry memoárjának a címe — magyarra fordítva tartalékot jelent, ez pedig jól jellemzi azt, ahogyan kiskorú óta érezheti magát a sussexi herceg. Egészen György — Vilmos és Katalin hercegné legidősebb gyermeke — megszületéséig ő volt az, akinek készen kellett állnia, ha esetleg valami baj történne a sorban előtte álló személlyel.

Ez a nevelési stílus könnyen vezet lázadáshoz, szorongáshoz, elveszettség érzéshez és bizalmatlansághoz. A történelemben nem Harry az egyetlen, aki ilyen problémába került. II. Erzsébet húga, Margit hercegnő, valamint Károly király korban hozzá legközelebb álló testvére, András herceg is átesett ezen a szakaszon.

Mindkettőjük élete tele volt botrányokkal, melyek az ilyen fiatalkori bánásmódra vezethetők vissza.

Félő, hogy a jövőben György herceg és testvérei között is kialakul egy ilyen ellentét. Ez ellen szülei mindent megtesznek, és próbálják olyan irányba terelni gyermekeiket, hogy megtalálják a saját életútjukat, mely boldogságot nyújthat nekik. Erről és a tartalék gyerekek problémájáról bővebben egy korábbi cikkünkben lehet olvasni.

Harry herceg Vilmos herceg m\u00f6g\u00f6tt \u00e1ll

Fotó: Getty

Robert Lacey, királyi életrajzíró így nyilatkozott a jelenlegi helyzetről:

„Ez a történet egészen gyerekkorukig nyúlik vissza. Hat -vagy hétéves korában Vilmos hirtelen elkezdett komolyabbá válni. Tudatában volt a királyi sorsának. Harry az ellenkező irányba ment. Van egy történet arról, hogy a fiatalabb testvér négyéves korában rosszul viselkedett egy autó hátsó ülésén, majd a dadája leszidta őt. Erre ő azt mondja: »Nem kell viselkednem. Nem leszek király.«”

A Marie Claire cikkében Lacey arra is kitért, hogy Meghan Markle férje nagyjából 15 éves korában döbbent rá, hogy Vilmos a hagyományoknak megfelelően halad a trón felé, ami pedig számára marad, az a bohókás második személy szerepe.

Mind ezek értelmében nem csoda, hogy Harry herceg az után is ragaszkodik könyve kiadásához, hogy az biztosan — már a közvélemény szerint is — csak negatív irányba sodorhatja kapcsolatát apjával és bátyjával.

Nyitókép: Getty