Vilmos herceg és Katalin hercegné

Vilmos herceg és felesége így támogatták a királyt​ az állami látogatáson

Károly király szeptember óta az Egyesült Királyság uralkodója, mióta II. Erzsébet elhunyt. Azóta számos kötelességnek kellett eleget tennie, és nyilvánvalóan szüksége van családja támogatására. Vilmos herceg és felesége például most nyújtottak támaszt az állami látogatás során.


Károly királyról már a trónra kerülése után is olyan hírek láttak napvilágot, hogy uralkodóként eltökélt céljává teszi fiai kibékítését. Harry és Vilmos herceg 2020 óta rossz viszonyban vannak, mióta a fiatalabb testvér feleségével, Meghan Markle-el lemondtak szerepükről a királyi családon belül. A családegyesítés részleteiről egy korábbi cikkünkben lehet részleteket olvasni.

Az új uralkodónak szüksége van minden rokona támogatására, ez pedig már abban is megnyilvánult, hogy a koronázása szervezésében idősebb fia segíti őt. Vilmos herceg — mint a soron következő trónörökös — mindent megtesz annak érdekében, hogy apja igényeinek eleget téve megreformálják a ceremóniát. Számos változtatást eszközöltek a szertartás menetében, melyekről ittlehet informálódni.

A napokban Károly az első állami látogatásnak házigazdájaként a dél-afrikai elnököt, Cyril Ramaphosat fogadta. Köszöntőcsapat gyanánt nem csak inasok és testőrök mentek az államfőért a szállodájába, hanem Wales hercege és hercegnéje is.

Katalin hercegnéék először elkísérték a vendéget az ünnepélyes fogadására, ahova Rebecca English királyi riporter is követte őket. A beszámolója szerint megmutatták a palota gyűjteményéből azokat az ajándéktárgyakat és műveket, melyek valamilyen formában az angol-dél-afrikai kapcsolatokat erősítették.

A Marie Claire cikkében így idézték a szavait:

„Őfelségei megmutatják az elnöknek a Royal Collection Trust gyűjteményéből származó, az angol-dél-afrikai kapcsolatokat kiemelő tárgyakat, köztük egy csodálatos sakk-készletet, amelyet Edinburgh hercegének adományoztak, és egy képet a királyról — akkor még walesi herceg — a Spice Girls-szel!"

Az alkalom egyébként több szempontból is különlegesnek számított. James Shaw alezredes elmondása szerint ez nem csak Károly királynak és a Dél-Afrika elnökének első állami látogatása volt, hanem többek között az első ilyen esemény is Londonban 2019 óta, valamint az első hasonló felvonulás a helyszínen 4 éve.

Nyitókép: Getty