Citromot a kezében tartó nő

Miért kulcsfontosságúak az antioxidánsok az egészséges hajhoz?

Ha a bevált és valódi eredményeket hozó összetevőkről van szó, amelyek mindig megérdemlik a helyet a polcon, a szakértők egyetértenek abban, hogy az antioxidánsok mind a bőr, mind a haj számára kedvezők.

Az antioxidánsok olyan anyagok, amelyek semlegesítik a szabad gyökök által a szervezetben és/vagy a hajon okozott oxidáció káros hatásait. Segítenek megelőzni az oxidatív stressz kialakulását, mondja Gretchen Friese trichológus.

Bár több száz különböző típusú antioxidáns létezik, az alábbiakban a mindennapi hajápolási termékekben található legfontosabb antioxidánsok előnyeit mutatjuk be.

Az antioxidánsok előnyei a haj számára

A szakértők egyetértenek abban, hogy az antioxidánsok hajra gyakorolt előnyei mélyre (a fejbőrbe) hatolnak. Mivel az antioxidánsok a bőr és a haj egészségét egyaránt fokozzák, előnyeik a gyökerektől a hajvégekig érvényesülnek.

„Számos oka van annak, hogy a fogyasztóknak antioxidánsokat kellene használniuk hajápolási rutinjukban. A legfontosabb, hogy kulcsfontosságú összetevői az egészséges hajhagymáknak, ami erősebb és vastagabb hajat eredményez. Hasonlóan ahhoz, ahogyan az étrendünkben lévő antioxidánsok erősítik immunrendszerünket, az antioxidánsokban gazdag hajápolási termékek használata segít fellendíteni a hajhagymáink keringését, és tápanyagokkal táplálja a fejbőrünket, hogy a hajhagymák idővel ne gyengüljenek el, elősegítve az egészséges hajnövekedést”

– mondja Helen Reavey trichológus.

1. Javítja a haj növekedését

A szakértők mind megjegyzik, hogy az antioxidánsok segíthetnek a hajnövekedés javításában azáltal, hogy fokozzák a vérkeringést és a fejbőr tápanyagellátását, ami viszont ösztönzi a haj növekedését. A Kozmetikai Tudósok Társasága által 2021-ben végzett vizsgálat eredményei azt mutatták, hogy amikor antioxidánsokat adtak a samponhoz és a kondicionálóhoz, a ritkuló hajú alanyok egy csoportjánál kevesebb hajhullás és több dús hajszál jelentkezett, amiből arra következtettek, hogy az antioxidánsok valóban sikeresen segítik a haj növekedését és megtartását.

2. Védik a hajhagymákat

Az antioxidánsok védő összetevők. Semlegesítik a szabad oxigéngyököket, amelyek olyan instabil oxigénmolekulák, amelyek a szervezet normál anyagcseréje, valamint az ultraibolya (UV) sugárzásnak és a környezetszennyezésnek való kitettség következtében alakulnak ki. A szabad gyökök károsíthatják a sejtstruktúrákat, például a DNS-t, a lipideket és a fehérjéket.

3. Segít csökkenteni a kunkorodást

A Camp által fentebb említett szabad gyökök hatása a száraz, göndör, törékeny hajra is kihathat. Az antioxidánsok segítenek megelőzni ezeket a problémákat.

4. Segítenek megelőzni a korai ősz hajszálakat

Az antioxidánsok megakadályozzák a melanin lebomlását a hajszálak kéregében, ami segít javítani a színmegőrzést és a haj integritását. Ez pedig erős és egészséges hajat jelent, esetleg kevesebb őszüléssel.

5. Enyhíti a korpásodást

Az antioxidánsok számos betegségen segíthetnek, köztük a korpásodáson is. A szalicilsav kifejezetten a korpásodás feloldására és a fejbőr tehermentesítésére szolgál.

Az antioxidánsok általában minden hajtípusnak előnyösek lehetnek, mondják a szakértők.

„Az antioxidánsokat minden hajtípusnak használnia kell, mivel mindannyiunknak szüksége van a fejbőr és a haj védelmére és tápanyagokkal való feltöltésére. De azoknak a finom, gyengébb hajúaknak nagyobb figyelmet kell fordítaniuk erre”

– magyarázza Reavey.

Figyelembe véve az antioxidánsok előnyeit a védelem terén – különösen az UV-sugárzás és a szabad gyökök ellen –, fontos, hogy ezeket a hajápolási rendekbe beépítsék. De ahogy Reavey és a többi szakértő is említi, a némi ápolásra szoruló haj, beleértve a száraz, érdes, göndörödő és sérült hajat, különösen hálás lesz az antioxidánsok használatáért. A göndör vagy kócos hajtípusok is előnyösek lehetnek az antioxidánsoknak, mivel az oxidatív károsodás csökkentheti a fürtök feszességét és rugalmasságát.

Hogyan használjunk antioxidánsokat a hajra?

Szerencsénkre az antioxidánsok olyan sok mindennapi hajápoló termékben megtalálhatóak, hogy jellemzően nem igényel nagy erőfeszítést, hogy használjuk őket a rutinunkban. Az antioxidánsok megtalálhatók a samponokban, kondicionálókban, hajformázókban, szérumokban, és a lista folytatható. A termékek vásárlásakor keressük az antioxidáns összetevőket (ezek közé tartozik az A-, C- és E-vitamin, a szelén, a polifenolok és a niacinamid), és folytassuk a szokásos rutinunkat.

Az antioxidánsok szinte bármilyen hajápoló termékhez hozzáadhatók, vízalapú molekuláris szerkezetük miatt, mutat rá Reavey.

„Konkrétan, amikor samponokban és kondicionálókban használják, az antioxidánsok a fejbőrhöz és a hajszálakhoz kötődnek, hogy egy védőréteget hozzanak létre, biztosítva az összetevők eloszlását a tüszőkben. Az antioxidánsokban gazdag termékek samponokba és kondicionálókba való beépítésén túlmenően gyakran használják őket a leave-in kezelésekben, a hajolajokban és a hajformázó termékekben is.”

(Byrdie)

Nyitókép: Shutterstock