Arcolajat pipettával az arcára cseppentő nő

Ezt kell tudni az arcolajokról

Míg egyes szakértők szerint az arcolajok bőrtípustól függetlenül minden nélkülözhetetlenek, mások arra figyelmeztetnek, hogy teljesen kerüljük el őket. Mi az igazság?

Az olajok tömítenek, nem pedig hidratálnak

Dr. Maryam Zamani brit sebész szerint az olajok összetétele hasonló a bőrben természetesen megtalálható lipidekéhez (a természetes olajokhoz és zsírokhoz), amelyek segítenek hatékonyan helyreállítani és szabályozni a bőr nedvességgátját (ez tartja a nedvességet a bőrünkben).

„Klinikai vizsgálatok azt mutatják, hogy amikor olajat viszünk fel a bőrre, a bőr úgy reagál, hogy felszívja az azokat. Mintha azokat a bőr természetes módon termelné, ami a bőrre gyakorolt javító és hidratáló hatást eredményez. Maga az olaj nem szállítja a nedvességet, de biztosítja, hogy az ne vesszen el. Ezért van az, hogy minden bőrápolási rendszerben az olajokat mindig utoljára kell alkalmazni – mint mindennek egyfajta lezárásként”

– mondja Zamani.

A különböző olajok különböző eredményekkel bírnak

Nem minden olaj egyforma. Míg a teafaolaj tisztító hatású, a csipkebogyóolaj sokkal táplálóbbnak számít. Ráadásul a különböző olajak másképp reagálnak a különböző bőrtípusokra.

Zamani szerint mindenki számára előnyös lehet egy olaj használata, amennyiben az a bőrtípusának megfelelő rutinba illeszkedik. Fontos azonban, hogy az olaj a legjótékonyabb összetevőket vagy hatóanyagokat tartalmazza.

Az olajok valóban segíthetnek a száraz bőrön

A különösen száraz bőrűek nyugodtan használhatnak olajat, a lényeg, hogy előtte alaposan hidratálják a bőrüket. Az olaj bezárja a nedvességet és megakadályozza a nedvességvesztést. A száraz bőrtípusok azonban nagy hasznát vennék, ha előtte hidratálót alkalmaznának, hogy az behatoljon a bőrbe. Az olaj ezt kövesse, hogy bezárja a nedvességet, magyarázza Zamani.

Túl nehéz lehet a foltosodásra hajlamos bőr számára

Bár változó, de van, akinél a nehéz arcolajo használata miatt eltömődött pórusokat és mitesszereket eredményez a bőrön. Az olajokat éppen ezért a (nagyon) száraz vagy érett bőrtípusok esetében érdemes használni. Ez nem jelenti azt, hogy minden olaj káros a zsíros bőrre. A már említett teafaolaj tisztítja és védi a bőrt, rendkívül hatékony antiszeptikus tulajdonságainak köszönhetően, emiatt a pattanások esetén is remek választás.

Soha ne keverjük az olajat a fényvédővel

Az fényvédővel keveredve az olaj megváltoztathatja az eredeti formulát, és a bőrünk nem kapja meg azt a védelmet, amit elvárnánk. Ha napközben használnák az olajat, várjuk meg, amíg teljesen felszívódik, mielőtt fényvédőt kenünk rá.

(Glamour)

Nyitókép: Shutterstock