Arcát tisztító nő fehér háttér előtt

Dupla arctisztítással a karácsonyi méregtelenítésért

A dupla arctisztítás sokkal alaposabb mélytisztítást jelent a pórusok számára, mint egy gyors, tisztító kendővel történő egyszeri áttörlés.

A karácsonyi evésdömping a legtöbbünket nem kíméli, ilyenkor a gyomrunknak és a bőrünknek sem árt egy alapos méregtelenítés. Egy kicsivel talán több odafigyelést igényel, de megéri. Ilyen például a double cleansing, vagyis a dupla arctisztítás, amit sokan szeretnek kihagyni az arcápolási rutinjukból, de valójában ez a lépés a leggyorsabb módja annak, hogy tisztább, simább és ragyogóbb bőrt érjünk el.

Az Ázsiából származó módszer egy kétlépcsős rutin, amely először a smink, a fényvédő és a napi szennyeződések lebontását jelenti a bőr felszínén, mielőtt a második tisztítás eltávolítja a pórusok mélyéről a szennyeződéseket. Az első tisztítás csak a napi szennyeződéseket, izzadságot, fényvédőt és sminket, vagyis az első szennyeződésréteget távolítja el az arcról, míg csak a második tisztításkor tisztítjuk meg rendesen a bőrt. Sokan aggódnak amiatt, hogy lecsupaszítják a bőrgátat, és míg a bőr túlkezelése valóban ezt teszi, a tisztítás nem, ha helyesen végezzük.

A dupla tisztítással kapcsolatos szabályok sora nem hosszú, de van egy-két fontos dolog, amit figyelembe kell venni: csak este, lefekvés előtt szabad elvégezni, mivel a túlbuzgó tisztítási rutin megfosztja a bőrt a természetes olajoktól, amelyek kenhetővé és rugalmassá teszik. Reggel még nem viseltünk fényvédőt vagy alapozót, és az éjszakára felvitt hatóanyagok egyetlen tisztítással lejönnek.

A másik fontos szabály, hogy a választott tisztítószer megfeleljen az életmódunknak és a bőrtípusunknak. Alapvetően a tisztító olajok, balzsamok és micellás víz kerülnek először bevetésre, mivel a formulában lévő olajok még a legmakacsabb (értsd: vízálló) sminkhez, szennyeződéshez és a bőrünkön a nap folyamán felgyülemlett felesleges faggyúhoz is hozzákötődnek, mielőtt leöblítik azokat.

Az általános szabály az, hogy az olajok feloldják az olajokat, vagyis az olajos tisztítószerek az első tisztítás során gyorsan és hatékonyan olvasztják le az olajos termékeket a bőrről. Az olajat leolvasztó tisztítószernek el kell végeznie a nehéz munkát, így a sminkünk könnyen lecsúszik az arctörlőnkkel vagy vattakoronggal. Egy meleg vízbe áztatott flanel vagy muszlin kendő is ügyes módja annak, hogy enyhe hámlasztó hatást adjunk hozzá ehhez a lépéshez.

A második tisztítás során, amely a bőr tisztításáról szól, ahelyett, hogy nehéz termékeket használnánk, a hangsúlyt a tápláló tisztítószerekre fektessük. Bár van, aki aktív hatóanyagokat, például AHA-kat ad a tisztítási rutinjába, ez nem ajánlatos, főleg nem minden nap. Ha ilyen gyakran aktív összetevőket, például AHA-kat használunk a tisztításban, az túlságosan megviselheti a bőrt, károsíthatja a bőrgátat, és érzékenységhez vezethet. Ehelyett érdemes hetente egyszer használni hámlasztót, amely segít a faggyú szabályozásában, a pórusok eltömődésének megszüntetésében és a pattanások, piros foltok és barna foltok megjelenésének javításában.

Minden bőrtípusnak ajánlott a dupla tisztítás?

Igen, mindegyik számára előnyös lehet, de ha valaki pattanásos bőrre hajlamos, érdemes kerülnie az olajos tisztítószereket, és szalicilsavas arclemosót használni helyette.

A szalicilsav egy béta-hidroxisav, vagyis tisztán tartja a pórusokat, és feloldja az elhalt bőr, az olaj és más, pattanásokat okozó szennyeződések eltömődéseit. Emellett csökkenti az olajmirigyek által termelt olaj mennyiségét is, így kevésbé valószínű, hogy újabb pattanásokat okozó elzáródások keletkeznek.

Mik a kettős tisztítás előnyei a bőr számára?

Azt mondanunk sem kell, hogy ha törik, ha szakad, még a leghosszabb átmulatott éjszaka után is tisztítsuk meg a bőrünket, ha lehet, duplán. Ez az egyetlen módja annak is, hogy megfelelően eltávolítsuk az alapozót vagy púdert, melyek torlódást és szennyeződésrészecskéket okozhatnak. A szennyeződés részecskék beszivároghatnak a pórusokba, és ha már ott vannak, nehéz őket kiszedni, és szabad gyökök kaszkádját indítják el, amelyek károsíthatják a bőrgátat, tönkretehetik a kollagént, gyulladáshoz vezethetnek és kiütéseket okozhatnak. Bármilyen már meglévő krónikus gyulladásos állapot, mint például az ekcéma vagy a pikkelysömör, szintén súlyosbodhat a szennyezéssel.

Ez az esti rituálé azt is lehetővé teszi, hogy a szérumok, hidratálók és az olyan összetevők, mint a niacinamid, amely erősíti a bőrgátat, könnyebben behatoljanak a bőrbe.

(Glamour UK)

Nyitókép: Shutterstock