Haját szérummal ápoló nő

Ez az olaj segíthet a hajnövekedésben

A borsos, illatos ízű rozmaringot nemcsak az ételekben, de az aromaterápiában is szívesen használják, mivel úgy tartják, hogy pozitívan befolyásolja a szervezet idegrendszerét. A szépségápolásban azonban a legértékesebb felhasználási területe a hajnövekedést támogató képessége.

A rozmaringolaj előnyei a haj számára

A rozmaringot gyógynövényként számos betegség kezelésére használták, beleértve a bőrirritációt és a hajhullást is. Úgy tartják, hogy a rozmaringolaj erős gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkezik, amelyek elősegítik a bőr és a fejbőr gyógyulását.

Javítja a vérkeringést

Javítja a vérkeringést, és értágítóként hat, vagyis képes megnyitni és kitágítani az ereket, így a vér könnyebben áramlik az erekben. Ez a fejbőrbe áramló fokozott véráramlás számos előnyt biztosít magának a hajnak és a fejbőrnek, például segíti a hajhagymák virágzását, ha azok el vannak vágva a vérellátásuktól.

Elősegíti a haj növekedését

A rozmaringolajat tanulmányozva megállapították, hogy a minoxidilhez hasonlóan fokozza a haj növekedését. A hajhullás bizonyos típusaiban szenvedő betegek arról számolnak be, hogy idővel több hajat látnak vagy éreznek a rozmaringolajat alkalmazva.

A tanulmányok többsége szerint az alopecia areata okozta hajhullást enyhíti a legjobban, mégis, összességében ezt komolyabban kellene tanulmányozni ahhoz, hogy valóban végleges kapcsolatot bizonyítsanak a hajhullás más típusaival. Általában az újranövekedés vagy a hajhullás mérséklése mindenesetre valószínűleg annak köszönhető, hogy a fejbőr környezete és a keringés pozitív hatással van a haj egészségére.

Erősíti a hajat

A rozmaringolaj megvédi a hajat a károsodástól és a töredezéstől, így pozitívan befolyásolja a hajhullást. Használat során idővel a haj talán erősebb, és vastagabbnak, sűrűbbnek, fényesebbnek tűnik, vagy több fénye vagy rugalmassága van, és így kevesebb a töredezés.

Enyhíti a fejbőr irritációját

A rozmaringolaj gyulladáscsökkentő tulajdonságai mellett az egyik legfontosabb összetevője a karnozinsav, amely köztudottan erősen helyreállító hatású a bőrben és a szövetekben. Ezek a tényezők javíthatják a fejbőr irritációját, és így a fejbőr általános egészségét.

Megakadályozza a hajhullást

A rozmaringolaj hajhullást megelőző képessége a töredezés megelőzéséből és a fejbőr környezetének javításából ered. A hajhullás a törés vagy sérülés, gyulladás, extrém pikkelysömör vagy ekcéma, illetve a növekedést és a tüszőfunkciókat zavaró hegesedés miatt következhet be. A telogen effluvium stresszorok vagy betegségek, autoimmun reakciók, az életkor és a hormonális változások vagy genetikai feltételek, valamint az orvosi kezelések, például a kemoterápia mind előidézői lehetnek a hajhullást okozó előidézőknek.

Megelőzheti a korpásodást

A rozmaringolaj támogathatja a korpásodással kapcsolatos problémákat, valamint antibakteriális és gombaellenes szer. Ez javíthatja a növekedést akkor is, ha gombás vagy bakteriális probléma okozza a hajhullást vagy a károsodást.

Így használjuk a hajápolásban

A rozmaringolajat többféleképpen is alkalmazhatjuk a haj és a fejbőr kezelésére, a lényeg a rendszeresség, legalábbis ha a hajnövekedés a cél. Érdemes legalább az első hat hónapban minden nap éjszakánként alkalmazni. Hígítanunk akkor nem kell, ha hidegen sajtolt rozmaringolajat vásárolunk. Esszenciális olaj esetében mindig keverjük el egy kis argán, vagy ricinus olajban. Ezen kívül számos sampon és kondicionáló tartalmaz rozmaringolajat, amelyet beépíthetünk még a szépségápolási rutinunkba.

(Byrdie)

Nyitókép: Shutterstock