Fiatak nő krémet ken az arcára, kék háttér előtt

Így lehetnek kisebbek a pórusaink

A bőrnek szüksége van a pórusokra, hogy természetes olajait, az úgynevezett faggyút tárolja, így soha nem szabadulhatunk meg tőlük teljesen. Amit azonban megtehetünk, hogy tisztán tartjuk a pórusainkat minden olyan szennyeződéstől, ami miatt nagyobbnak tűnhetnek.

Amikor a pórusok fertőzöttek vagy eltömődnek, kitágulnak, különösen az orr körül, ahol több olajmirigy van. Bár a pórusokat nem lehet eltüntetni, hiszen szükségünk van rájuk, hogy a bőrünk lélegezni tudjon, de a megnagyobbodott pórusokat kevésbé észrevehetővé lehet tenni. Mutatjuk a módszereket a Byrdie cikke alapján.

1. Rendszeres hámlasztás

Hámlasztás előtt tegyünk egy meleg törölközőt vagy mosogatórongyot az arcunkra öt percre, hogy megpróbáljuk megnyitni a pórusokat. Ezután finoman, sima, körkörös mozdulatokkal kezdjünk el dörzsölni, anélkül, hogy túlzott nyomást gyakorolnánk az arcra. Koncentráljunk azokra a problémás területekre, ahol a száraz bőr és az eltömődött pórusok a legszembetűnőbbek lehetnek, például az orr és az orcák, mielőtt teljesen leöblítjük az arcunkat meleg vízzel.

Használjunk enyhe hámlasztókat kezdetben, kevesebb alkalommal, később emelhetjük a hámlasztó erősségét és az alkalmakat is. Ha hajlamosak vagyunk a pattanásokra, érdemes szalicilsavat tartalmazó peelinget vennünk, amely a pattanások, mitesszerek és eltömődött pórusok elleni küzdelemre hivatott.

2. Használjunk gyengéd tisztítót

Bár a hámlasztó tisztítószer használata jó ötletnek tűnhet, hogy megszabaduljunk a száraz bőrtől, irritálhat is, és akár ronthat a szárazságon. Keressünk olyan gyengéd tisztítószereket, amelyek hidratálják és nyugtatják a bőrt.

A tiszta pórusokért tiszta ujjakkal, finoman masszírozzuk be a készítményt a bőrünkbe, majd fedjük le az arcunkat néhány percre egy meleg arckendővel, hogy segítsen megnyitni a pórusokat. Ha kész, öblítsük le a kendőt, és óvatosan töröljük le a felesleges olajat. Ha időnk engedi, ismételjük meg a folyamatot a még jobb eredmény érdekében. Végül öblítsük le az arcunkat hideg vízzel, hogy segítsünk bezárni a pórusokat.

3. Mindig hidratáljunk

A hidratálás alapvető lépés minden bőrápolási rutinban, amely a pórusok megjelenését is csökkentheti. Használjunk gyengéd, nem komedogén hidratáló krémet, és ne felejtsünk el fényvédőzni sem. A napsugárzás okozta károsodások csökkenthetik a bőr rugalmasságát és kollagénjét, ami idővel tág pórusokat eredményezhet. A hidratáló krém és a fényvédő párosításával megőrizhetjük bőrünk egészségét, és így nem lesznek kitágult pórusok.

4. Használjunk arcmaszkot

Az arcmaszk képes gyengéd mélytisztítást végezni a pórusaidon. A hámlasztáshoz hasonlóan a maszk felvitele előtt tegyünk egy meleg mosogatórongyot az arcunkra öt percre. Ezenkívül, ha egy-két havonta el tudunk menni arctisztításra egy szakemberhez, segíthet a pórusainkban lévő mélyebb szennyeződések eltávolításában és hámlasztásában.

5. Használjunk retinolt

Hogy még hatékonyabban zsugorodjanak a pórusok, retinolozzunk. A retinol a rendszeres hámlasztással együtt növelheti a sejtforgalmat, ami simább megjelenést eredményez a bőrön.

6. Kerüljük az arc fogdosását

Az egyik legfontosabb lépés, amit megtehetünk az eltömődött pórusok megelőzése érdekében, hogy kerüljük az arcunk megérintését. A foltok vagy pórusok piszkálása mélyebbre tolja a törmeléket a pórusokba. Még a tiszta kezek is súlyosbíthatják a fellángolásokat, ezért hagyjuk szakemberre a nyomkodást.

A mitesszerek, pattanások nyomogatása nemcsak további irritációhoz vezethet, hanem hegesedést is okozhat. A legjobb módja annak, hogy a foltok gyorsabban gyógyuljanak, és ne hagyjanak nyomot maguk után, ha távol tartjuk tőlük a kezeinket.

Használjunk szalicilsavavat, ami segít eltávolítani a pórusban lévő törmeléket és kíméletesen tisztítja meg az elhalt hámsejteket és a pattanásokat.

Nyitókép: Shutterstock / WAYHOME studio