Ez a szemszín teszi vonzóvá a nőket

Ez a szemszín teszi vonzóvá a nőket

Egy új kutatásból kiderült, hogy melyik a legvonzóbb szemszín tudományos alapon.


Bár sok embertől hallattuk már életünk során, hogy számukra a kék szemszín a legvonzóbb, a kutatás most rávilágított, hogy ez csak néhány ember számára van így.

A kutatók megállapították, hogy a kék szemű férfiak különösen vonzódnak a kék szemű nőkhöz. A nők azonban nem részesítették előnyben a kék vagy barna szemű férfiakat, és a barna szemű férfiak sem mutattak preferenciát.

De akkor melyik a legvonzóbb szemszín?

Az eredmény egy olyan kutatásból származik, mely során 443 emberrel nézettek meg olyan modellek fotóit, akiknek a szemét digitálisan elváltoztatták.

Bár a kék szemekről gyakran mondják, hogy vonzóbbak, azonban amikor ezt tesztelik, a preferenciát nehéz kimutatni. Az emberek a kék szemet említik vonzóbbnak, de amikor ezt tesztelik, nem vonzódnak különösebben a kék szemhez.

Miért pont a kék?

A kutatók evolúciós magyarázatot adnak arra, hogy a kék szeműek miért preferálják jobban a szintén kék szeműeket a párválasztás során:

„Ez a preferencia olyan adaptáció, amely azt a szelekciós nyomást tükrözi, hogy növeljék a férfiak képességét a páron kívüli apaság felismerésére és csökkentsék az apai bizonytalanságot.”

Tehát ha egy kékszemű párnak barna szemű gyermeke születik, az egyértelműen rossz jel, amit a férfiak könnyedén kiszúrhatnak.

Nyitókép: Photo by Soroush Karimi on Unsplash