Botoxkezelést kapó fiatal nő

Státusz szimbólum lett a botox és az egyéb szépészeti beavatkozások?

Egy amerikai vezető kozmetikus-orvos állítása szerint a fiatalok státuszszimbólumnak tekintik a botoxot és az egyéb töltőanyagokat.

Az Egyesült Államokban „a botox királyaként” emlegetett Dr. Michael Prager elmondása szerint míg az idősebb páciensek az öregedésgátló megoldásokat keresve a finomabb megközelítést választják inkább, addig a 30 éves és fiatalabb ügyfelek körében népszerűvé vált a „szemmel láthatóan feljavított” megjelenés.

Prager a Guardian-nak elmondta, hogy a fiatalabbakat túlságosan is injekciózzák, és büszkék rá és úgy tűnik, mintha szem elől vesztették volna az eredeti célt.

A beavatkozások számának növekedése, különösen a huszonévesek körében, az elmúlt években meredeken emelkedett, és a Save Face kampánycsoport és a nem sebészeti kozmetikai kezeléseket kínáló akkreditált szakemberek nemzeti nyilvántartása szerint évente mintegy 900 000 botoxinjekciót hajtanak végre az Egyesült Királyságban.

Ez egybeesett az elrontott kezelésekkel kapcsolatos panaszok számának növekedésével.

A nem szabályozott orvosokkal kapcsolatos aggodalmak arra késztették a kormányt, hogy új engedélyezési követelményeket vezessen be, amelyek értelmében az ilyen kezelések engedély nélkül nem végezhetők, és betiltotta a 18 éven aluliak botoxkezelését. 2020-ban az USA Egészségügyi Minisztériuma (Department of Health & Human Services) becslése szerint 41 000 botox-kezelést végeztek 18 éven aluli személyeken.

2021-ben pedig a képviselők azt javasolták, hogy a botoxot és töltőanyagokat igénybe vevőknek pszichológiai előszűrést kelljen végezniük a beavatkozás előtt, arra figyelmeztetve, hogy a nem sebészeti szépségápolási kezelések szabályozásának teljes hiánya veszélyes, és véget kell vetni ennek.

A szépségápolással, esztétikával és jóléttel foglalkozó All-Party Parliamentary Group (APPG) szerint miközben az ilyen kezelések iránti kereslet robbanásszerűen megnőtt, a kormány elmulasztotta az ágazat szabályozását, így a betegek súlyos károkat szenvedhetnek.

Szerintük teljesen hiányzik az e kezelésekre vonatkozó normák jogi kerete, ami kockázatot jelent a fogyasztók számára, és aláássa az ágazat fejlődési képességét, hozzátéve, hogy a meglévő szabályozás széttagolt, homályos és elavult".

Nyitókép: Shutterstock