Arcát tisztító, vidám nő, fehér háttér előtt

Hogyan minimalizáljuk a tág pórusokat?

Tisztázzunk valamit: nem lehet eltüntetni vagy megszüntetni a pórusokat. Szeretjük vagy utáljuk őket, a pórusok a bőrünk szerkezeti rétegei, amelyek mindig ott lesznek. Minimalizálni azonban tudjuk őket, de ehhez tudatos bőrápolásra van szükségünk.

Ha nem is a teljes eltüntetésre, de összpontosíthatjuk a figyelmünket a pórusaink eltömődésének megszüntetésére és összehúzására, amitől viszont kisebbnek fognak tűnni.

A pórusok mérete genetikailag meghatározott, így van egy bizonyos mennyiség, amin nem tudunk változtatni. Azonban, bár magával a pórusokkal nem sokat tehetünk, minimalizálhatjuk a megjelenésüket az alábbi bőrápoló termékekkel.

1. Használjunk savakat

Az alfa-hidroxisavak (AHA-k), mint a glikolsav, és a béta-hidroxisavak (BHA-k), mint a szalicilsav, az összetevők szent grálja, amikor a pórusokba való behatolásról és azok kitisztításáról van szó. Az AHA-k és a BHA-k feloldják a sejtek és a bőrfelszín közötti kapcsolatokat, hogy lényegében felszabadítsák a pórusokat.

Míg mindkét savtípus sejtszinten hámlaszt, az AHA-k a bőr felszíni rétegén dolgoznak, hogy ragyogóvá és simává tegyék a bőrt (így a száraz és érzékeny bőr számára is elviselhetőbbek). Ugyanakkor a BHA-k mélyebbre hatolnak, hogy eltávolítsák a pórusokban eltömődött elhalt hámsejteket, ami ideális a zsíros vagy pattanásos bőr számára.

Egy kis emlékeztető: a savak érzékenyebbé teszik a bőrt a napra, ezért minden nap használjunk fényvédőt.

2. Retinol beépítése a bőrápolásba

A retinol nemcsak a ráncokat simítja ki és a sötét foltokat világosítja, hanem a pattanások megállítására és a pórusok összehúzására is alkalmas. A retinol varázsereje abból ered, hogy képes növelni a bőr kollagéntermelését, miközben egyidejűleg csökkenti az olajtermelést. Ez simább bőrt, kevesebb pattanást és mitesszert, valamint szűkebb pórusokat eredményez.

Mivel a retinol eleinte irritáló lehet (valószínűleg néhány hétig száraz, hámló bőröd lesz az elején, ezért gyengéd formulával érdemes kezdeni. Minden második este – a BHA/AHA használatával ellentétes napon – simítsunk egy borsónyi adagot a teljesen száraz, tiszta bőrre, várjunk öt percet, amíg felszívódik, majd vigyünk fel hidratáló krémet.

Az ultraszáraz, érzékeny vagy rosaceára hajlamos bőrűek enyhíthetik az irritációt és kialakíthatják a bőr toleranciáját, ha egy hétig csak hetente egyszer, két hétig hetente kétszer, majd három hétig hetente háromszor használnak retinolt.

3. Fényvédő, fényvédő, fényvédő

A nap lebontja a bőr kollagénjét, amely az arc feszességéért és rugalmasságáért felelős, így az ismételt napozás után nagyobb pórusok és feszesebb bőr marad. Ezért minden reggel kenjük be magunkat legalább SPF 30-as fényvédővel.

4. Próbáljuk ki a lézert

A lézer fantasztikus módja a pórusproblémák kezelésének. A Fraxelhez képest enyhébb megoldásnak számít a kevésbé invazív Laser Genesis, amely mikroszkopikus lyukakat ültet a bőrbe, hogy felszínre hozza a mély pattanásos hegeket és az egyenetlen pórusokat. A Laser Genesis a bőr legmélyebb rétegeit stimulálja, hogy minimális fájdalom mellett kisimítsa és dúsítsa az arcbőrt, amely egyszerre kapja meg a retinol, a fényvédő és a savak eredményeit.

Az eljárás azonban nem olcsó, ráadásul a teljes eredmény eléréséhez legalább három kezelésre van szükség. Konzultáljunk bőrgyógyászunkkal, hogy megállapítsuk, milyen kezelés a legjobb a bőrünknek és a pénztárcánknak.

A retinol, a fényvédő és a savak mellett nagyon sok szérum és alapozó létezik, amelyek a pórusok minimalizálását ígérik. Amikor eldöntjük, hogy mely termékek a legalkalmasabbak a tág pórusok kezelésére, érdemes a víz- és gélalapú formulákat keresni. A vízbázisú termékek kevésbé zsírosak és minden bőrtípusra alkalmasak, és az olajalapú termékekhez képest könnyűnek és frissnek érződnek a bőrön.

Emellett érdemes olyan összetevőket keresnünk a termékekben mint a lecitin (tojássárgája), niacinamid, rózsakivonat, avokádókivonat, hidroxisztearinsav és butil avokadát.

(Marie Claire)

Nyitókép: Shutterstock