Ápolt, manikűrözött körmök világos háttér előtt

Így hidratáljuk a körmöket a tartós manikűrért

Hidratáljuk az arcunkat, a testünket, a hajunkat, de mi a helyzet a körmeinkkel? Sokak számára meglepő lehet, de a körmöknek is szükségük van extra nedvességre. Ha valaha is problémáink voltak a manikűrünk tartósságával vagy körmeink növekedésével, akkor ez lehet a kulcsa annak, hogy elérjük a kívánt, egészséges manikűrt.


Számos belső és külső tényező járulhat hozzá a körmök szárazságához, többek között az életkorunk és a nemünk is. A koleszterin a körmökben található fő lipid, amelynek alacsony szintje veszélyeztetheti a köröm hidratáltsági képességét, magyarázza Dr. Dana Stern, a körmök egészségére szakosodott amerikai bőrgyógyász.

Egy tanulmány szerint a nőknél az életkor előrehaladtával csökkent a koleszterinszint a körömlemezben, ami alátámasztja azt a tényt, hogy a száraz, törékeny körmök gyakoribb problémaként jelennek meg az 50 év feletti nőknél. Emellett a környezeti tényezők is befolyásolhatják a körmök állapotát, például a hideg, száraz időjárás.

Amellett, hogy a száraz körmök kellemetlenek, és befolyásolhatják a manikűr hosszú élettartamát (a lakk nem tapad olyan jól a száraz körmökön, ami hámláshoz és lepattanáshoz vezet), hajlamosabbak a töredezésre és a letörésre is, valamint a körömágybőr a köröm tövénél megreped, ami növeli a fertőzés valószínűségét. Azonban ha időt szánunk a száraz körmök hidratálására, és ezt megfelelően tesszük, a helyreállításuk általában elég gyors lehet. Az alábbiakban a hat legjobb tippet mutatjuk meg a körmök hidratálására.

1. A nedvesség kiszabadulásának megakadályozása

A köröm 1000-szer vízáteresztőbb, mint a bőr, vagyis a vízzel való mindennapos érintkezés (például kézmosás, mosogatás) meggyengítheti és megbonthatja a köröm szerkezetének kötéseit, veszélyeztetve ezzel a köröm hidratáltság megőrző képességét. Érdemes mosogatás közben gumikesztyűt viselni, és azonnal utána körmünket hidratáló krémmel bekenni.

2. Hámlasztás

Bármilyen furán is hangzik, a körmeinknek is szüksége van a rendszeres hámlasztásra. Köröm sejteink a körmeinken olyanok, mint az egymást fedő cserepek a tetőn – mivel elhaltak, gyakran elválnak egymástól, és hámlanak vagy felemelkednek, ahogy télen a lábunkon is hámlik a bőr. Ahogyan utóbbit le kell dörzsölni, hogy a hidratáló krém jobban behatolhasson az alatta lévő sejtekbe, az elhalt körömsejteknek is szükségük van egy kis extra segítségre az eltávolításhoz.

A hámlasztáshoz különösen jó választás lehet a glikolsav, melyről kutatások kimutatták, hogy jó javulást mutatott a száraz, érdes körmöknél. Ennek oka az, hogy lebontja a körömsejteket alkotó keratin kötéseit, és emellett nedvesítőszerként is működik, amely segít megtartani a nedvességet. Glikolsavat vagy karbamidot tartalmazó termékkel (vagy akár a kettő váltakozva) érdemes hetente egyszer hámlasztani a körmeinket.

3. Megfelelő hidratáló

A hámlasztás után fontos visszaadni a szükséges nedvességet. Keressünk egy köröm specifikus, például E-vitamint tartalmazó krémet, hogy erősítsük a körmöket és megakadályozzuk a repedezést. Az is teljesen rendben van, ha egyszerűen a szokásos kézkrémünket használjuk.

Stern szerint az olajok még a krémeknél is jobban beszívódnak a körömbe, különösen a napraforgóolajat és brazil dióolajat tartalmazó termékek, melyek a köröm rugalmasságát növelő és a kiszáradás ellen küzdő foszfolipidek. Amilyen gyakran csak tudjuk, hidratáljuk a körmöket, ezt vízzel való érintkezés után, valamint lefekvés előtt tegyük.

4. Masszírozzuk be a terméket

Akár krémet, akár olajat használunk, nem mindegy, hogyan alkalmazzuk. Nem elég, ha csak felkenjük, masszírozzuk is be a körmökbe, nemcsak azért, hogy csökkentsük a hámlást és a törékenységet, hanem azért is, hogy serkentsük a vérkeringést a körmök körül, és így elősegítsük az egészséges körömnövekedést. Ideális esetben legalább egy percig masszírozzuk a terméket a bőrbe.

5. Szakember felkeresése

Bár a száraz körmök ápolásának alapjai otthon is elvégezhetők, érdemes szakemberhez fordulni, ha a körömszárazság mellett drámai változásokat tapasztalunk a színben, a textúrában vagy az alakban. Hasonlóképpen, ha a fentiekkel próbálkozunk, és úgy tűnik, semmi sem használ, keressünk külső segítséget, mivel körmeink tükrözhetik a mögöttes vitaminhiányt és más egészségügyi problémákat. Ha hirtelen szárazak és törékennyé válna, a körmök egészségét a bőrgyógyásszal vagy a háziorvossal is érdemes felmérni, mivel ez pajzsmirigyproblémákra és néha vérszegénységre utalhat.

(Byrdie)

Nyitókép: Shutterstock