Friss teafa és illóolaj

​4 ok, amiért a teafaolaj hatékony a pattanások kezelésében​

Ez egyike azon kevés ősi összetevőknek, amiket a bőrszakértők valóban értékelnek.

Sokak szerint a teafaolaj borzasztóan szárít és irritál, a szakértők mégis az egyik leghatékonyabb összetevőnek tartják az akne kezelésére.

„A teafaolaj évszázados gyógymód, amelyet a sebek gyógyítására használnak, és az utóbbi évtizedekben a pattanásokkal küzdők számára is viszonylag bevett gyógymóddá vált”

– mondja Spirithoula Koukoufikis, a londoni Skinfluencer vezető orvos-esztétikusa.

A teafaolaj könnyen beépíthető a pattanások elleni bőrápolási rutinba, akár a tisztításban vagy a foltkezelésben.

Íme, a négy ok, amiért a teafaolaj használata a pattanásokra nagyszerű ötlet.

1. Gyulladáscsökkentő hatású

A teafaolaj képes csökkenteni a pattanások körüli bőrpírt és irritációt, miután olyan vegyületeket tartalmaz, amelyek erős gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkeznek.

2. Antibakteriális

Ez valószínűleg a teafaolaj egyik legfontosabb és leglenyűgözőbb tulajdonsága a pattanások kezelésében. A teafa vegyületei antibakteriális tulajdonságokkal rendelkeznek, így segítenek csökkenteni a pattanásokat okozó baktériumokat. Ráadásul, más bőrápolási összetevőkkel ellentétben, melyek az aknét okozó baktériumok megszüntetésén dolgoznak, nem irritál jelentős mértékben.

A teafaolaj gyengédebb és kevésbé irritáló, mint más, pattanások ellen küzdő összetevők, például a benzoil-peroxid, teszi hozzá Koukoufikis.

3. Antioxidáns

A teafa erős antioxidáns, így harcol a szabad gyökök ellen, amelyek a sejtkárosodáshoz vezetnek. Az antioxidánsok megvédik a bőrt a külső agresszoroktól, amelyek hosszú távú bőrkárosodást kockáztatnak és felgyorsítják a bőr korai öregedésének jeleit.

4. Nagyon könnyű a használata

A benzoil-peroxiddal ellentétbe, amely gyakorlatilag mindent elszínez, amihez hozzáér, a teafaolaj a bőrápolási rutin legtöbb lépésébe könnyen beilleszthető.

Van néhány dolog azonban, amire vigyázni kell a teafaolaj használatakor. Nem fogja példáil teljesen eltüntetni a pattanásokat, hosszabb időbe telhet, mire ugyanolyan eredményeket érhetünk el, mint a nem természetes megoldások, például a benzoil-peroxid esetében.

(Marie Claire)

Nyitókép: Shutterstock