Vajon ártalmasak a TikTokon terjedő szépségtrendek?

Vajon ártalmasak a TikTokon terjedő szépségtrendek?

Mára a szépség világa a TikTok-on hatalmasra nőtte magát. Szinte bármit megtalálunk, amire csak szükségünk van a videómegosztó felületen. A sminkektől kezdve, a bőrápoláson át egészen az extrém tetoválásokig szinte mindent elérhetünk pillanatok alatt. De jól van ez így?


2017-es nemzetközi indulása óta a TikTok robbanásszerűen megnőtt. A Business of Apps a TikTok-ot említi a legtöbbet letöltött alkalmazásként 2020-ban és 2021-ben is, és becslések szerint 2022 végére a TikTok 1,5 milliárd felhasználót fog felhalmozni. Ezek a felhasználók fiatalok, 63 százalékuk még nem töltötte be a 30-at sem. Szóval a korosztályt tekintve tökéletes az élethosszig tartó szépségápolási rutinok kialakítására.

A szépség TikTok világa olyan gyorsan megnőtt, hogy a legnépszerűbb alkotók és irányzatok egyre nagyobb teret hódítanak. Néhány külföldi influenszer már saját szépségápolási márkát is indított és ezt a sikerüket 100%-ban a TikTok felületének köszönhetik.

A gyors és könnyű elérhetőségének köszönhetően pedig ingyen és időt spórolva juthatunk hozzá akár szakértői tanácsokhoz is. Azonban a TikTok előnyeivel szemben néhány hátrányos szempontot is feltudunk sorakoztatni.

A felületen látható szépségvideókat a legtöbbet nem profik készítik. Sőt, igazság szerint ez teszi olyan különlegessé a TikTokot, hogy bárki számára elérhető és bárki lehet tartalomgyártó is. Azonban ez rengeteg veszélyt hordoz magában és ez károsan is hathat.

Természetesen vannak ártalmatlan népszerű praktikák is, mint például a rúzs pirosítóként való alkalmazása. De sajnos számtalan veszélyes és káros trend is terjed a közösségi oldalon. Ilyen például az arc fizikai hámlasztása, házi készítésű eszközökkel.

„A közösségi média az orvosi információk fő forrásává vált és azt tapasztaljuk, hogy a legtöbb és legnépszerűbb téma ezeken a platformokon sajnos nem azoktól az egészségügyi szakemberektől származik, akik rendelkeznek a beszélgetés irányításához szükséges szakértelemmel”

– mondta Mona Sadeghpour, M.D. , okleveles bőrgyógyász és a SkinMed Institute társalapítója a Marie Clairenek.

A TikTok nem a legtökéletesebben működő rendszer, erejének nagy része az algoritmusából származik, amely elnyomja és súlyosbítja az egyenlőtlenségeket. Azonban a nemrégiben elindított alkotói portál egyfajta reményt ad a sokszínű videósok számára, amit más rendszerek nem.

Azonban ez valahol jót is hordoz magában, hiszen az alkotók sokfélesége, valamint az emberek és stílusok spektruma, amelyet láthatunk a videómegosztó felületen, egy teljesen másfajta képet alkot az eddig elképzelt szépségideálokról. A tökéletességre való törekvés helyett helyett valami befogadóbb és szélesebb körű reményt nyújt.

Nyitókép: Shutterstock