A hajával nem elégedett lány, rózsaszínű háttér előtt

Ezekkel a tippekkel búcsút inthetünk a zsíros hajnak

Sokak egyik legmakacsabb problémája a zsíros haj. Az idei nyári izzasztó, hőhullámokkal teli időjárás miatt a hajtövek extra ragacsosak, így nincs is időszerűbb néhány biztos tippnél.

A fejbőr olajat és faggyút termel, így a zsíros haj elkerülhetetlen lehet, különösen a finomabb, vékonyabb hajszálakkal rendelkezőknél. Gyakran a túlzásba vitt hajmosás vagy a sportolás az oka, de az időjárás is szerepet játszhat a gyors zsírosodásban.

Sokan úgy találják, hogy a zsírosodás rosszabb a melegebb hónapokban. A testhőmérséklet emelkedésével nő az izzadás, ami lehetővé teszi, hogy az izzadság összekeveredjen a fejbőr faggyújával, így még több zsírosságot terjeszt.

Az általános izzadásunk mennyiségének növekedése mellett maga az időjárás is hozzájárulhat a problémához. A megnövekedett páratartalom miatt több nedvesség van a levegőben, és így több nedvesség kerül a hajunkba, emellett a nyári kiegészítőink , például a fejünk tetejére visszatolt napszemüvegek is súlyosbíthatják a problémát. Ugyanez a helyzet az olyan kiegészítőkkel, mint a kalapok is, amelyek laposabbá és zsírosabbá teszik a hajtöveket.

Mit lehet tehát tenni a probléma megoldása érdekében, és egyáltalán mi okozza a zsíros hajat?

A zsíros haj a fejbőrödön található faggyúmirigyek olajtermelésének eredménye. Az olajat aztán a hajad felszívja, és a túl sok olaj zsíros megjelenést eredményezhet. Az olaj önmagában nem rossz a hajnak, sőt, fényessé, egészségessé és erőssé teszi a hajat, de a túl sok olaj olyan felhalmozódást okozhat, amelytől a haj petyhüdtnek és túlságosan csúszósnak tűnik.

Miért zsírosodik a hajam olyan gyorsan?

A különböző hajtípusok különböző hosszúságú idő után különböző mértékben tűnnek zsírosnak – a durva vagy textúrájú hajúak akár egy hétig is hagyhatják a hajat, és még mindig frissnek tűnik. A finom vagy vékonyszálú hajúak viszont már egy nap után zsírosnak találhatják a hajukat.

Mindez a fejbőrünk által termelt olaj mennyiségétől függ, valamint attól, hogy a hajunk mennyire képes ezt az olajat elszállítani. Ha zsírosak a hajtöveink, az a kísértés, hogy rendszeresebben mossunk hajat, de a mindennapos hajmosás valójában hozzájárulhat a zsírosodáshoz.

Ez azért van, mert ha egyszer már rendszeres öblítésre szoktattuk a hajunkat, akkor undorítónak és zsírosnak érezhetjük, ha megpróbáljuk még egy nappal kitolni a mosást. Ugyanaz a helyzet a bőrünk esetében, amikor túlzásba visszük a tisztítást, és megfosztjuk a természetes olajoktól – minél többet tisztítjuk a hajunkat, annál több olajat termel a fejbőrünk, hogy kompenzálja azt.

Ha általában mindennap mossuk a hajunkat, időbe telik, amíg hozzászokunk ahhoz, hogy csak néhány naponta mossuk, így előfordulhat, hogy a köztes napokon hátra kell kötnünk, vagy fejpántot kell viselnünk. Azonban, ha egyszer a hajunk alkalmazkodik, drámai különbséget fogunk észrevenni azzal, hogy nem mossuk naponta.

Melyek a legjobb samponok és kondicionálók zsíros hajra?

Természetesen nem csak az számít, hogyan mosszj a hajunkat, hanem az is, hogy az annak legmegfelelőbb termékeket használjuk-e. Iain Sallis trichológus szerint nagyon fontos, hogy gondosan válasszuk ki a sampont és a kondicionálót. Azt tanácsolja, hogy kerüljünk minden olyan ternéket, amelyen a következő felirat szerepel: száraz, sérült, simító vagy fényes.

Ezek mindegyike lehet, hogy csak egy finom filmréteggel vonja be a hajat, ami jó a címkén feltüntetett probléma kezelésére, de nem jó, ha a hajunk hajlamos zsírosnak tűnni. A bevonat ugyanis növeli a termelődő olajat, és a haj tompa és zsíros kinézetű lesz. Ennek ellenére a fényes kondicionálókat taktikusan alkalmazhatjuk csak a hajvégekre, ha nagyon kiszáradtnak tűnnek – javasolja Sallis.

1. Bármit is teszünk, ne mossuk túl a hajunkat

Ahogy zsírosodik a haj, csábító lehet, hogy növeljük a hajmosás mennyiségét, de mint említettük, a szakértők szerint ez valójában az egyik legrosszabb dolog, amit tehetünk. Ha minden nap elkezdünk hajat mosni, a fejbőrünk úgy érzi, hogy túl kell termelnie a faggyút. Egy ördögi körbe kerülünk, amelyben úgy érezzük, hogy minden nap hajat kell mosnunk. Ha már beleestünk a túlmosás csapdájába, kezdjük el leszoktatni magunkat. Lassan csökkentsük a hajmosások számát, és válasszunk szulfátmentes termékeket, mivel ezek segítenek tisztítani a hajat.

2. Tisztító sampon használata

Ha zsíros hajkoronától szenvedünk állandóan, ez inkább a zsíros fejbőrnek, mint a zsíros hajnak tudható be. Bár a szulfátmentes samponok szép és kíméletes eredményt mutatnak, ha minden második nap használjuk őket, jó ötlet hetente egyszer tisztító sampont használni a mélyebb tisztítás érdekében. Ez segít eltávolítani a felesleges olajlerakódásokat. Heti rendszerességgel használjunk tisztító sampont, majd ezt követően a hajunk típusának legjobban megfelelő sampont és kondicionálót. Megpróbálkozhatunk hajnövesztő étrend-kiegészítő szedésével is, amely belülről táplálja a hajat, segít fenntartani az egészséges hajat és fejbőrt.

3. Csak a hajvégekre használjunk kondicionálót

Ha gyorsabban fogy a kondicionáló, mint a sampon, akkor rosszul csináljuk. A balzsamot csak takarékosan és csak a hajvégekre használjuk. Sokan a száraz vagy festett hajúak közül beleesünk abba a csapdába, hogy egyre feljebb és feljebb kenegetik, de minél magasabban, a hajtövekhez közelebb alkalmazzuk, annál gyorsabban zsírosodik a hajunk. Ehelyett próbáljuk ki a nedves kefét, hogy megszelídítsük a gubancolódást. A sörték elég puhák ahhoz, hogy ne okozzanak törést, de elég erősek ahhoz, hogy a legmakacsabb csomókkal is megbirkózzon a kefe.

4. Mennyi sampont használjak?

Hajmosáskor nagyon fontos, hogy ne használjunk túl sok sampont, mert elnehezítheti a hajat. Általánosságban elmondható, hogy egy 20 forintosnyi mennyiség elegendő, és egy hosszú mosás helyett két gyors mosás jobban beválik.
Emellett hajmosáskor nem szabad túl forró vizet használni, mivel az eltávolítja a természetes olajokat a kutikuláról, és a fejbőr azonnal pótolja azokat, így a haj zsíros lesz. Az utolsó öblítésnél mindenképpen hűtsük le a vizet, hogy fényt adjunk a hajnak. Egy hideg vízsugár a hajmosás után szintén segít a fejbőrnek és szabályozza a véráramlást. Ugyanez a szabály vonatkozik a hajformázó termékekre is, a kevesebb több, hogy elkerüljük a túl sok felhalmozódást.

5. Almaecet a zsíros haj kezelésére

A népszerű módszer mindössze két összetevőt tartalmaz: vizet, és almaecetet. Egyszerűen hígítsuk fel az almaecetet egy csésze vízben, és öblítsük át vele a hajunkat. Hagyjuk állni néhány percig, és lám, a lerakódások eltűnnek, a haj pedig nyikorogósan tiszta és 100%-ban zsírmentes lesz. A legjobb, hogy ez a trükk még a pénztárcánkat sem terheli.

(Glamour)

Nyitókép: Shutterstock