Egy éjszakai alvástípus segíthet a depresszió leküzdésében

Egy éjszakai alvástípus segíthet a depresszió leküzdésében

A depresszió és a bipoláris zavar a testünk órájának, vagyis a cirkadián ritmusnak a zavarával jár, ami befolyásolja az alvást. Kutatások azonban bizonyították, hogy létezik egy alvástípus, amely segít visszaállítani a testünk biológiai óráját és ez javít a hangulatunkon is.


A mentális betegséggel küzdők közül vannak, akik túl sokat alszanak, míg mások az éjszaka közepén felébrednek, és nehezen tudnak visszaaludni. Lehet, hogy extrém éjszakai bagoly, vagy korán kelő madár lesz belőled. Ha ciklikussá válik, előfordulhat, hogy rohamokat vált ki.

Idővel, ha rendezetlen alvással próbáljuk átvészelni a napot, az további problémákat okoz. Ezek közül sokan a depresszió tüneteire számíthatnak. Előfordulhat még, hogy ingerlékeny leszel, dührohamot kapsz, és kevesebb türelemmel és empátiával rendelkezel a barátaiddal és a családoddal szemben.

A kronoterápia segíthet

Ha előfordult már veled, hogy fennmaradtál egy egész éjjelre és azt tapasztaltad, hogy másnap boldogabb és nyugodtabb voltál, akkor ez a terápiás módszer neked lett kitalálva.

Ezt azonban nem tanácsos időseknek, illetve kognitív zavarokkal küzdőknek végeznie. Az alvásunk drámai megváltoztatása ugyanis komoly lépés, mely erősen befolyásolja egészségügyi állapotunkat.

A terápia egyáltalán nem új keletű. Az emberek már évszázadokkal ezelőtt észrevették, hogy az éjszakai italok feldobják a hangulatot. Valójában az ötletet először egy 1818-as német pszichiátriai tankönyvben írták le.

Hogyan működik?

David Veale brit pszichiáter egy olyan felügyelt terápiát írt elő, amely azzal kezdődik, hogy a betegek 36 órán át fennmaradnak. Jelentései szerint körülbelül a felüknek enyhül a panasza. Ennek az állapotnak a fenntartása érdekében olyan alvási rendet ír elő, amely a következő három napban a hajnali órákban való ébredést követeli meg.

A következő fázisban a betegek normálisabb alvási órákra törekednek, hat hónaptól egy évig tartó fényterápiával reggelente. A fényterápia az, amikor napfénynek tesszük ki magunkat, hasznosnak bizonyult a télen depressziós emberek számára. Sokan mondják, hogy utálják a telet vagy a hideg időjárást. A problémájuk pedig az lehet, hogy a testük órája nem működik megfelelően. A napfény pedig képes szabályozni a biológiai óránkat.

Egy 2020-as, az alvás-fénykúrával, azaz a „hármas kronoterápiával” kapcsolatos vizsgálat áttekintése után David arra a következtetésre jutott, hogy a betegek 84 százalékánál eredményes volt. A vizsgálatok egy kisebb csoportját tovább is vizsgálták, és ott a csoport körülbelül 60%-nál tapasztaltak tartós eredményeket. Nagy pozitívum, hogy szinte senki sem tapasztalt mellékhatásokat, amelyek gyakoriak az antidepresszánsok szedésekor. Tehát érdemes lehet kipróbálni.

Az egyik feltételezés szerint manapság senki sem úgy alszik, ahogyan a természet azt eredetileg tervezte - vagy másképp fogalmazva, testünk a napfény és a csillagok fénye, nem pedig az elektromos fény világában fejlődött ki. Az Edison előtti időkben az emberek körülbelül nyolc órát töltöttek az ágyban és ebből egy-két órát az éjszaka közepén ébren töltöttek, ami nem álmatlanságnak számított. Ekkor imádkoztak, olvastak, vagy beszélgettek.

Nyitókép: Photo by bruce mars on Unsplash

Psychology Today