Macskássy Gyula A telhetetlen méhecske című animációs filmjének egyik jelenete

Ingyenesen nézhető magyar animációk érkeznek gyereknapra

A FILMIO-n, a Nemzeti Filmintézet streaming platformján gyermeknap alkalmából csütörtöktől vasárnap estig ingyenesen nézhető a magyar animáció megteremtőjeként tisztelt Macskássy Gyula öt rövid mesefilmje és Dargay Attila Az erdő kapitánya című rajzfilmje a Kerek Erdő megmentéséről.

A magyar animáció megteremtőjeként is emlegetett Macskássy Gyula (1912-1971) születésének 120. évfordulója alkalmából a Nemzeti Filmintézet Filmarchívum és Filmlabor igazgatóságai az év folyamán a teljes életművet felújítják. A gyermekeknek készült, korai filmjeinek teljeskörű felújítása már elkészült – ebből kínál most a FILMIO ingyenesen nézhető öt örökzöld mesefilmet a legifjabb közönségnek.

Az 1951-ben készült A kiskakas gyémánt félkrajcárja az állami rajzfilmgyártás első önálló meseanimációja, az 1952-es Erdei sportverseny című állatmese pedig az első magyar rajzfilm, amelyet külföldön díjaztak: 1954-ben a Párizsi Gyermekfesztivál első díját nyerte el.

Fotó: Nemzeti Filmintézet

Látható lesz még Macskássy székely népmesén alapuló, lírai hangulatú A két bors ökröcske című 1955-ös alkotása, az Egér és oroszlán, valamint A telhetetlen méhecske, melyek reklámfilmes előzményekből építkeztek: előbbivel a magyar mézet, utóbbival a fogmosást népszerűsítették.

A gyermeknapi válogatásban ingyenesen nézhető Dargay Attila harmadik egész estés filmje, Az erdő kapitánya (1987) is, melynek hőse egy nyugdíjazás előtt álló nyomozó kutya, aki élete utolsó nagy bevetésére készül, hogy megmentse a Kerek Erdőt. A rajzfilmmé szelídített bűnügyi vígjáték a környezetvédelem fontosságára is felhívja a figyelmet.

Nyitókép: Pinterest