Philip Baker Hall

3 legjobb filmjével emlékszünk az elhunyt Philip Baker Hallra

Az amerikai színész június 12-én hunyt el 90 éves korában. Fél évszázados pályafutása alatt széles repertoárt épített ki szerepeit illetően, viszont kinézetéből adódóan legtöbben öltönyös, kifinomult, tekintélyt parancsoló karaktereit ismerhetik. Alábbi cikkünkben a legjobb alakításai közül hármat gyűjtöttünk össze.


Magnólia

A filmben Hall egy fiktív vetélkedőnek a boldog házigazdája, a háttérben viszont rákban haldoklik és súlyos alkoholproblémákkal küzd, hogy kibírja a mindennapok nehézségeit. Mindezek mellett egy másik magánéleti problémájára is fény derül. Elhidegült lányával keresi reménytelenül a kapcsolatot, aki az apjától elszenvedett szexuális visszaélések miatt nem hajlandó elfogadni a közeledést.

Az esetre Hall karaktere valamilyen oknál fogva egyáltalán nem emlékszik, halála előtt viszont tisztázni szeretné a történteket. A produkció mindössze egy nap eseményeit öleli fel, abba viszont a lehető legtöbb drámát belesűrítették a készítők.

Broadway 39. utca

A sztori a nagy gazdasági világválság idején történik, mégpedig a széleskörű foglalkoztatási program csúcsidőszakában. Bizonyos segítségnyújtó szervezetek abban a korban színházaknak, rendezőknek és színészeknek nyújtottak állami támogatást, ez ellen viszont néhány kongresszusi képviselő felszólalt, mivel állításuk szerint a darabokban rendszeresen kommunista eszméket hirdettek.

Hall John D. Rockefellert alakítja, a híres filantrópot, aki különböző műalkotásokat vásárol kizárólag azért, hogy támogasson bizonyos politikai jelölteket. A háttérben semmilyen művészeti érdeklődése nem mutatkozik meg, tetteit csupán a jövőbeli haszon és a hatalmának bebiztosítása irányítja.

A tehetséges Mr. Ripley

A filmben Hall csak egy kisebb szerepet kapott, de ő szolgáltatja a végkifejlethez vezető lényeges fordulópontot. Matt Damon játssza a főszereplőt, aki egy nyápic, sápadt, biszexuális álmodozó, aki előszeretettel csal és hazudik. Vele szemben Philip Baker Hall egy magánnyomozó bőrébe bújt a forgatások ideje alatt, aki tekintélyt, valamint fenyegetettséget jelent az ellenkező fél szemében.

Nyitókép: Getty

Forrás: Slash Film