Egy Föld közelében elhaladó aszteroidáról készített illusztráció

Órákkal a becsapódása előtt észleltek egy érkező aszteroidát

Egy nemrégiben a Föld légkörébe ért és apró törmelékként becsapódott aszteroidát csodával határos módon képesek voltak észlelni jóval az érkezése előtt. Ez azt is bizonyítja, hogy a megfigyelőrendszerek egyre fejlettebbek, így a jövőben könnyen fel lehet majd készülni egy veszélyes becsapódásra.


A november 19-én lezuhant aszteroida a 2022 WJ1 nevet kapta. Különlegessége, hogy a szakértők jóval a légkörbe való érkezése előtt képesek voltak észlelni, illetve az eredmény fényét az is növeli, hogy ez az eddigi legkisebb időben észrevett űrszikla, ami a Föld közelébe ért. Egészen idáig hat ilyen kőzet felfedezésére került sor.

2008-ban egy 4 méter, 2014 -ben és 2018-ban egy-egy három méter, 2019-ben egy, a két előzőnél kétszer nagyobb átmérővel bíró szikla megpillantására került sor. Idén ez a második ily módon észlelt aszteroida. A 2022-es első felfedezés 2 méteres átmérővel bírt, a mostani viszont csupán egy méteres volt. A méretének hála a kőzet a zuhanása során égni kezdett, majd szétbomlott, végezetül pedig apró darabokként érkezett le a talajra és a környező vizekbe.

Az észlelés a Mount Lemmon Obszervatóriumban történt. A megfigyeléseket folytatták a kutatók, így sikeresen tudtak rögzíteni négy fényképet az akkor még űrben lebegő objektumról. Ezeknek a fotóknak köszönhetően megerősítést nyert a találat, és elkezdhették meghatározni a becsapódási helyszínt és időt.

A kezdeti számítások rávilágítottak, hogy 20 százalék eséllyel az észak-amerikai kontinensen történik majd a becsapódás. Folytatásképp részletesebb elemzéseket végeztek az érkezési terület leszűkítéséhez. A szikla apró darabjai a kanadai Ontario-tó déli része felett haladtak át az égbolton.

Kezdetben egy zöld tűzgömböt láthattak az emberek, majd végül a kis darabok a földre estek, a legtöbb rész pedig a vizébe hullott.

Egy F\u00f6ld k\u00f6zel\u00e9ben elhalad\u00f3 aszteroid\u00e1r\u00f3l k\u00e9sz\u00edtett illusztr\u00e1ci\u00f3

Fotó: Shutterstock

A Nap körül keringő meteorok közül sok a Föld pályáját is érinti. Ezeket földközeli aszteroidáknak nevezik, és idáig 30 656-ot azonosítottak belőlük. Pánikra viszont semmi ok, hiszen a legtöbbjük nem jelent veszélyt az emberiségre. Mégis hasznos, hogy a megfigyelőrendszerek már ilyen szinten tartanak, a jövőben pedig még hatékonyabb módszereket dolgozhatnak ki.

A szakértők a kőzet maradványait tanulmányozni szeretnék, hogy megértsék az elaprózódása menetét és a szerkezete felépítését. Éppen ezért fel is kérték a becsapódás környékén élőket, hogy amennyiben gyanús kövekre bukkannak — melyek megfelelnek a ScienceAlert cikkében leírt kritériumoknak —, akkor azonnal értesítsék a Royal Ontario Museum embereit.

Egy korábbi cikkünkben beszámoltunk róla, hogy nemrégiben történt az első potenciálisan veszélyes aszteroidát eltérítő küldetés. A missziót online lehetett követni, a részletekről pedig itt lehet bővebben olvasni.

Nyitókép: Shutterstock