Létrehoznak egy új rostot, amely egészségesebbé teszi az ételeket
Már számtalan helyről hallhattuk, hogy a rostok mennyire egészségesek és milyen pozitív hatásai vannak szervezetünkre, ha az étrendünkbe beiktatjuk őket. Úgy tűnik, hogy hamarosan a rostok beiktatása még egyszerűbbé válhat, hála a tudósoknak.
Nemrég ugyanis az ausztráliai RMIT Egyetem tudósai kifejlesztettek egy olyan módosított keményítőterméket, amelyet anélkül lehet hozzáadni az ételekhez, hogy befolyásolná azok ízét, színét vagy állagát.
A neve FiberX, és olyan őshonos keményítőkből állították elő, mint a búza, a kukorica és a manióka. A valódi rostokhoz hasonlóan ellenáll az emésztésnek az emberi bélben, lehetővé téve a vastagbélben lévő mikroorganizmusok számára, hogy potenciálisan javítsák az emésztési folyamatot.
De ez még semmi! Ugyanis a FiberX mögött álló csapat szerint a rostban szegény ételekhez, mint például a süteményekhez és pizzákhoz is hozzáadható, hogy egészségesebbé tegye őket, valamint olyan ételekhez, amelyek alacsony kalóriatartalmúak vagy alacsony a glikémiás indexük. Ráadásul gluténmentesen is elkészíthető.
„Mostantól extra rostot adhatunk az olyan élelmiszerekhez, mint a fehér kenyér és más alapanyagok, anélkül, hogy megváltoztatnánk az ízét vagy az állagát, ami eddig az egyik fő probléma volt sok kereskedelmi forgalomban kapható rostkiegészítővel”
– mondta Asgar Farahnaky élelmiszertechnológus, az RMIT University docense.
Az ízlelési tesztek alapján a kutatók azt mondják, hogy a FiberX-szel akár 20 százalékkal több rostot is hozzá tudtak adni az ételekhez, mielőtt bármilyen különbséget észleltek volna az ízben és a textúrában. Ez jelentős mennyiség.
Nyitókép: Shutterstock