Önkiszolgáló automata

Ez az önkiszolgáló automata életeket menthet

Ezek az automaták gyakrabban kapcsolódnak rágcsálnivalókhoz és italokhoz, de a túladagolást visszafordító gyógyszerekkel megtöltött automaták életeket menthetnek.

Daniel Arendt, a Cincinnati Egyetem klinikai gyógyszerészeti szakembere az Ohio állambeli Cincinnatiben felállított egyetlen önkiszolgáló egységről készített értékelése szerint az ilyen szolgáltatások drámaian kiszélesíthetik az ártalomcsökkentő intézkedésekhez való hozzáférést.

A gép naloxont adagol, amely orrspray formájában vagy injekció formájában adható be az opioid-túladagolás potenciálisan halálos hatásainak ellensúlyozására. Az automatában elhelyezett egyéb anyagok között szerepelnek az éles tárgyak (például tűk) ártalmatlanítására szolgáló tárolók, a biztonságosabb injekciózást és dohányzást segítő készletek, valamint terhességi tesztek és kötszeres dobozok.

„Az ártalomcsökkentés egyik sarokköve az, hogy segítsük a kábítószer-fogyasztó embereket abban, hogy a lehető legegészségesebbek maradjanak. Az automaták éjjel-nappal könnyű hozzáférést biztosítanak az életmentő és betegségmegelőző készletekhez, így az emberek úgy érzik, hogy képesek maguk irányítani az egészségüket. Az emberek nem tudnak meggyógyulni vagy kezelést kérni, ha nem élnek”

– mondta el Suzanne Bachmeyer, a kísérletben részt vevő HIV/AIDS-szervezet, a Caracole prevenciós igazgatója.

Az automatát 2021 februárjában helyezték el egy jelenlegi személyes fecskendő-szolgáltatási program (SSP) helyszínén kívül. A kábítószerfüggőkön segíteni kívánó programban részt vevők előzetes regisztrációval tudnak hozzáférni az automatához tartozó kódhoz, amely 90 napig érvényes, majd a három hónap elteltével az emberek újra beiratkozhatnak.

A kutatók beszámolója szerint felállítása óta összesen 911 ember használta az automatát, akiknek közel 16 százaléka korábban nem vett igénybe ártalomcsökkentő szolgáltatásokat. Az automata 3360 adag naloxont és 10 155 fentanil tesztcsíkot adott ki (amely a más drogokban lévő erős szintetikus opioid kimutatásával megelőzheti a túladagolást).

A legfrissebb adatok szerint 960 túladagolást fordítottak vissza a gépből származó készletekkel. A programba újra bekapcsolódók több mint kétharmada arról is beszámolt, hogy fentanilt talált a kábítószer-készletben, ami sok esetben ahhoz vezetett, hogy eldobták a kábítószerüket, vagy kisebb adagot használtak.

A feltételezések szerint 2021-ben több mint 107 000 ember halt meg kábítószer-túladagolásban az Egyesült Államokban, többségük opioidok miatt.

Arendt szerint szembetűnő volt, hogy más személyes fecskendő-szolgáltatási programokhoz képest ennél szinte azonnal nagy volt a használat.

„Igazán meglepő volt felismerni, hogy mennyi ember keresi az ilyesmit, vagy hogy mennyire szükségük van rá.”

Az Egyesült Államokban az elmúlt években számos város és megye kezdett naloxon adagoló automatákat telepíteni, bár a kábítószer-biztonsági szakértők azt szeretnék, ha ezeket szélesebb körben használnák.

A cél nem a kábítószer-fogyasztás lehetővé tétele vagy elnézése, hanem a biztonsági intézkedések és egyéb támogatások nyújtása. A kutatók beszámolója szerint az automata több naloxon adagot és fentanil-tesztcsíkot adott ki, mint bármely más SSP a megyében, miközben olyan emberek használták, akik korábban nem vették igénybe az ártalomcsökkentő szolgáltatásokat.

Bár a jogi bürokrácia megakadályozta a csapatot a steril fecskendők elhelyezésében az automatában, a kísérlet még e nélkül is jelentős hatást ért el. Bár a gép előrelépést jelentett abban, hogy az ártalomcsökkentő anyagok egyenlőbb módon jutottak el a fekete bőrű személyekhez, mint más szolgáltatások Cincinnati Hamilton megyéjében, Arendt szerint még több munkára van szükség.

(ScienceAlert)

Nyitókép: Shutterstock