Férfi orvos vizsgálja egy férfi szivét

Gyógymódot találtak az örökletes szívizombetegségekre?

A tudósok szerint hamarosan képesek lesznek hatékonyan gyógyítani az öröklött, életveszélyes szívizombetegségeket, hogy több fiatalt megmentsenek a hirtelen szívhaláltól.


A British Heart Foundation 30 millió fontot ígért azoknak a génkutatóknak, akik úgy vélik, hogy ki tudják javítani a károsodásért felelős hibás DNS-t – írja a BBC.

Az örökölt kardiomiopátiák, azaz a szívbetegségek figyelmeztetés nélkül halált okozhatnak. A kardiomiopátiás esetekről akkor hallunk gyakran, amikor fiatal, élsportolóknál hirtelen szívhalált vagy szívelégtelenséget okoznak. A sport ugyanis súlyosbítja az alapbetegséget.

A kardiomiopátia olyan betegség, amelyben a szívizom jellemzően legyengül vagy torz, és funkcionálisan károsodik. Ez olyan tüneteket okozhat, mint a mellkasi fájdalom, légszomj vagy szívdobogás, és gyakran szívelégtelenséghez vezet.

Fabrice Muamba labdarúgó 23 évesen a pályán esett össze szívproblémák miatt egy 2012-es Bolton meccsen. Az orvosoknak sikerült újraéleszteni, de mások – például a 28 éves kameruni futballsztár, Marc-Vivien Foe – meghaltak.

A támogatásban részesült kutatócsoport azt állítja, hogy biztosak abban, hogy génterápiájuk öt éven belül készen állhat a humán klinikai vizsgálatokban való tesztelésre.

Már végeztek alapmunkát állatokban és emberi sejtekben. A karba adott injekcióval a terápia megállíthatja a szívkárosodást azoknál, akik már genetikailag szívbetegségben szenvednek.

Illetve megakadályozhatja a betegség kialakulását azoknál a családtagoknál, akik hibás gént hordoznak, de még nem alakult ki az állapot, hatékonyan gyógyítva a problémát.

Nyitókép: Shutterstock