Anyuka és lánya ülnek a szőnyegen és olvasnak

4 tipp, ami segít a tökéletes gyereknevelési könyv kiválasztásában

A gyermekekhez sajnos nem jár használati útmutató, így érthető, ha a szülők szeretnének egy kis segítséget kapni a gyereknevelés csínjához-bínjához. A szülők gyakran elveszettnek érzik magukat, így sokan gyereknevelési könyvekben keresik a megoldást és a válaszokat kérdéseikre.


A könyves piacon egy tucat szülőknek íródott könyvvel találkozhatunk. A nagy kérdés azonban az: Tényleg segítenek-e ezek a könyvek a gyereknevelésben, és hogyan tudjuk kiválasztani a legjobbat?

Íme négy kérdés, amit érdemes átgondolnod, mielőtt szülőknek szóló könyvet vásárolnál.

Ki írta és miért?

Ahhoz, hogy jó szülők legyünk nincsen szükségünk diplomára. A gyermekneveléshez kapcsolódó területen szerzett felsőfokú végzettség azonban segít a releváns kutatások megértésében és értelmezésében.

Egy másik szempont a szerző tapasztalata. Az, hogy valakinek egy, vagy több gyermeke van, még nem teszi a téma szakértőjévé, úgyhogy téged se ez győzzön meg a könyv kiválasztásánál.

Végül, ne hagyd, hogy a sztárszülők könyvei megtévesszenek. Ezek többségét szellemírók írják, és elsősorban könyvek eladására vagy márkaépítésre készültek.

Tudományon alapul?

Laurence Steinberg pszichológiakutató és gyereknevelési szakértő azt írja, hogy a tudósok több mint 75 éve tanulmányozzák a gyermeknevelést. A neveléssel kapcsolatos megállapítások a társadalomtudomány legrégebb óta fennálló eredményei közé tartoznak. Ha ellentmondásokat észlelünk a nevelési könyvek között, az azért van, mert kevés népszerű könyv alapszik tudományon.

Elég érdekes?

Ha a könyv nem elég érdekes, akkor nem valószínű, hogy befejezed az olvasását, így kevésbé tudsz tanulni belőle. Mielőtt hazavinnéd a könyvet, olvasd el az első oldalt, majd lapozz egy véletlenszerű oldalra és abba is olvass bele. Ebből már megtudod, hogy felkelti-e az érdeklődésedet és olvastatja-e magát az írás.

Nyitókép: Shutterstock

Forrás: Good Men Project