Edward Colston ledöntött szobra

Új módon hasznosítják a BLM tüntetések közben megrongált​ és vízbe hajított szobrot

2020 júniusában döntötték le Edward Colston, bristoli rabszolga-kereskedő szobrát a Black Lives Matter tüntetések részeként. Az emlékmű megrongálásával vádolt személyeket felmentették, azóta pedig a szobor sorsáról folynak a tárgyalások. Úgy tűnik, egészen újszerű módon találkozhatunk majd vele.


Edward Colston vagyonának köszönhetően egy jelentős személyiségnek számított a maga idejében, és köztudottan hatalmas szerepe volt az afrikai rabszolga-kereskedelemben. 2020-ban — George Floyd tragikus halála után — világszerte döntötték le és rongálták meg a gyarmatosítás és a rasszizmus örökségével rendelkező történelmi személyiségek emlékműveit, köztük a szóban forgó szobrot is. Egy videófelvételen jól látszik, ahogy vörös festékkel színezik át Colston mását, majd a nyakára kötelet helyezve ledöntik azt. Ezek után a helyi kikötőben a vízbe gurították.

A cselekmény elkövetésével vádolt személyeket a bíróságon felmentették, a szobrot pedig ideiglenesen egy múzeumban helyezték el a transzatlanti rabszolga-kereskedelemről szóló kiállítás darabjaként. Több kezdeményezés indult az alkotás jövőbeli sorsáról. A bristoli bizottság szerint a szobrot oldalára fektetve kellene kiállítani egy múzeumban.

„Javasoljuk, hogy fordítsanak figyelmet a történelem árnyalt, kontextusba helyezett és vonzó módon történő bemutatására, beleértve az afrikai származású emberek rabszolgasorba taszításának tágabb történetéről szóló információkat"

— olvasható a bizottság véleménye a ARTnews cikkében.

Egy 14 ezer ember közreműködésével készített felmérés szerint a lakosság 80 százaléka támogatja a bizottság elképzelését, 65 százaléka pedig tiltakozásra emlékeztető emléktáblát helyezne el az eredeti talapzaton. Egyes csoportok szerint az emlékművet félbe kellene vágni, majd az egyik részt a talapzaton, másikat pedig egy kiállítás darabjaként állítanák ki. Egy másik válaszadó azt javasolta, hogy egy új hagyomány részeként helyezzék vissza, majd évente egyszer döntsék le és dobják a kikötőbe.


Nyitókép: Instagram/jmblg