A falusi ügyvédként ismert, 1617 és 1622 között.

Elárvereznek egy francia birtokon talált Brueghel-festményt

Elárverezik ifjabb Pieter Brueghel XVII. századi flamand festő egy vásznát, amelyet tavaly ősszel találtak egy francia birtokon.

A falu ügyvédje címen ismert képről tulajdonosai nem tudták, hogy a híres flamand festő alkotása, bár már egy évszázada a család tulajdonában van. Bár utóbbi tagjai úgy hívta a képet, hogy „a Brueghel”, azt hitték, csak egy másolatról van szó.

Malo de Lussac, a Daguerre aukciós cég értékbecslője szerint, aki egy felmérés során talált rá a képre, különleges alkotásról van szó, ifjabb Pieter Brueghel egyik legnagyobb méretű ismert festményéről, amely ráadásul rendkívül jó állapotban van.

A festmény március 28-án kerül kalapács alá a Hotel Drouot párizsi árverési háznál a Régi mesterek aukción, a vételárát 600 ezer és 800 ezer euró közötti (228,7 millió-304,9 millió forint) összegre becsülik. Ez jóval alatta marad a 10 millió eurós rekordárnak, amelyet 2011-ben ért el egy ifjabb Brueghel-kép a Christie's-nél.

A festményt a Cabinet Turquin párizsi székhelyű becsüscég hitelesítette, amely Németországba küldte tanulmányozásra.

Klaus Ertz, a flamand régi mesterek szakértője decemberben erősítette meg a kép hitelességét. A tulajdonos személyazonosságát nem hozták nyilvánosságra.

A 112 centiméter magas és 184 centiméter széles festményről úgy vélik, hogy Bruegel 1615 és 1617 között festhette, és A falu ügyvédje című ismert fesményének reprodukciója, melynek témáját közel kilencvenszer festette meg. Ennek egyik legismertebb változata a párizsi Louvre-ban látható, de hamarosan elárverezik Párizsban.

(MTI / Guardian)