Martin Gregus Among the flowers című fotója

Ezek szerintünk az év legjobb természetfotói — díjra is jelölték őket

Az idei Wildlife Photographer of the Year versenyére kiválasztották a 25 legjobb képet, innentől pedig a nagyközönség dolga, hogy megszavazza, mely természetfotók érdemelnének díjat. A sok nagyszerű alkotás közül alábbi cikkünkbe összegyűjtöttünk néhányat, illetve azok háttértörténeteit is.


Marina Cano - Portrait of Olobor

Kezdésképp az állatok királya egy fekete hátterű, tiszteletet parancsoló portrén. Az Olobor névre keresztelt oroszlán ahhoz a kenyai Black Rock falkához tartozik, melyben ő az egyike az öt hím egyednek. A dacos és erőteljes tekintetét a fekete háttér emeli ki, mely nem a szerkesztőasztalon készült, hanem a természetes táj nyújtotta. Az egykor füves talajt a pásztorok perzselték fel, hogy újabb virágzást indítsanak el általa.

A veszély elkerülése érdekében Cano a járművéből hajolt ki, hogy szemmagasságba helyezze a kameráját.

Martin Gregus - Among the flowers

Havas tájon sétáló, vagy fagyos vízben úszó jegesmedvét már mindenki látott fotókon, de virágok közül kikacsintó bocsot még nagyon kevesen. Gregus a kanadai Hudson-öböl partjainál találta a játszadozó kismedvét, aki időről-időre lenyugodott, majd két lábra állva a virágok felé emelkedve kereste anyját.

Az elkészítési mód itt is különleges volt, hiszen a biztonság érdekében — illetve azért, hogy a fotós a megfelelő szögből kapja el a pillanatot — biztonságosan rögzítve, kellő távolságból nyomta meg a fényképezőgép kioldóját.

Igor Altuna - Holding on

Bizony a vadállat fotósok néha brutális jeleneteket örökítenek meg munka közben. Altuna éppen egy ilyennek volt szemtanuja, amikor a nőstény leopárd levadászta emberszabású áldozatát. Az eset viszont csak ezt követően vált igazán érdekessé, ugyanis prédája testét úgy vitte oda kicsinyének, hogy az áldozaton még ott csüngött életben maradt kölyke.

Richard Flack - That’s the spot!

A következő jelölt alkotása egy kicsit komikusra sikeredett, de annál lenyűgözőbbre. Flack egy dél-afrikai nemzeti parkban bukkant a madarakra, akik ahelyett, hogy otthagyták volna, békésen megtűrték maguk mellett a tolakodó fotográfust. A megörökített pillanatban az egyik képalany vakarni kezdte társát, aki tátott szájjal, mozdulatlanul tűrte az esetet, mintha éppen az a pont viszketett volna neki.

Na erre mondja bárki, hogy a madarak arcáról nem lehet leolvasni érzelmeket!

Deena Sveinsson - Snowshoe hare stare

A természetfotókhoz nem elég az eszközök beszerzése és a türelem, hanem kellő szerencse is kell hozzájuk. Napokig tartó küldetések is végződhetnek kudarccal, ha egyszerűen nincs olyan helyzet, amit érdemes lenne lencsevégre kapni. A következő kép pontosan annak a példája, hogy a legelkeseredettebb helyzetekben sem szabad feladni, hiszen bármikor megtörténhet a csoda.

Sveinsson átfagyva és csalódottan indult haza a téli tájból, hiszen nem talált semmi érdemlegeset, amit lefotózhatott volna. Ekkor viszont megakadt a szeme egy fehér nyuszin a hókupacon, majd a pozíció felvétele után az állat gyanút fogott, felmeresztette füleit és egyenesen a kamerába bámult.

Valószínűleg megérte annyit várakozni a tökéletes képre.

A közönségszavazás 2023. február 2-án zárul le, a többi jelöltet pedig itt lehet megtekinteni.

Nyitókép: Instagram/mywildlive