René Magritte L'empire des lumières (A fények birodalma) című festménye

Rekordáron kelt el Magritte Az ördögűzőt is inspiráló festménye

R

ekordáron kelt el a L’empire des lumières (A fények birodalma) című festmény a Sotheby's aukcióján szerdán.

A modern művészeti piacon nagyágyúnak számító René Magritte alkotása 59,4 millió fontért (27,3 milliárd forint) kelt el, ami új aukciós rekordot jelent a belga szürrealista művész alkotásait tekintve. Ez az ár több mint háromszorosa a korábbi 26,8 millió dolláros rekordnak, melyet a művész Le Principe du Plaisir (1937) című festményéért fizettek a Sotheby's-nál 2018-ban, írja az Artnews.

Az aukciósház londoni székhelyén tartott árverésen eladott L'empire des lumières (A fények birodalma) című képért három licitáló versengett. A házon belüli garanciával biztosított műért 45 millió fontot (20,5 milliárd fornt) vártak. Alex Branczik, a Sotheby's ázsiai modern és kortárs művészetért felelős elnöke telefonon adta át a képet a vevőnek.

Helena Newman, a Sotheby's aukcióvezetője a közel tízperces licitcsata utolsó perceiben azzal biztatta a licitálókat, hogy „ezt a remekművet nem szabad elengedni".

Az 1961-ben festett L'empire des lumières a művész egy, a lakásához közeli, brüsszeli utcarészletet ábrázol, de mintha egyszerre lenne nappal és éjszaka, mivel az esti táj fölött nappali kék ég és fehér felhők láthatók. Kompozíciójához Magritte az 1950-es és 60-as évek során többször is visszatért és több verziót is festett. A most elkelt példány a legnagyobb vízszintes verzió a képből, és úgy tartják, ez inspirálta az 1973-as Az ördögűző ikonikus jelenetét.

A művet Magritte egyik legfontosabb mecénása, Pierre Crowet ügyvéd lányának, Anne-Marie Crowet Gillon francia bárónőnek festette, mely a családi tukajdonból adtak most el. Gillon, aki 16 éves korában ismerkedett meg a művésszel, később Magritte számos művéhez állt modellt. A kép 2009 óta a brüsszeli Musée Magritte Múzeumban volt látható.

Max Von Sydow Az \u00f6rd\u00f6g\u0171z\u0151 c\u00edm\u0171 filmben

Fotó: Getty Images / Warner Brothers

Nyitókép: Instagram / sothebys