egy nő nézi a festményeket a falon

Mi történik pontosan az agyaddal, amikor művészetet nézel?

Gondolkodtál valaha azon, hogy miért reagálsz erősebben egy piros festményre, mint egy kékre? És vajon miért olyan kellemes a művészet nézegetése?


Dick Swaab agykutató − aki a Mi vagyunk az agyunk (We Are Our Brains) című bestseller után nemrég jelentette meg a Kreatív agyunk (Our Creative Brains) című könyvét − a Groninger Múzeumban tartott előadásán magyarázta el, mi történik az agyunkban, amikor művészetet nézünk. Minderről a Kunst Punt Groningen számolt be.

​1. Az agyad átveszi a művészet érzelmeit

Amikor egy festményt nézel, az agyad átveszi azt az érzelmet, amit a művész a művével közvetíteni akart. Dick Swaab szerint ezt az érzelemátvételt az úgynevezett tükörneuronok okozzák. Ez a hatás akkor is látható volt, amikor egy pszichiátriai intézetben végzett művészeti vizsgálat kimutatta, hogy a festmények erősen befolyásolják a betegek hangulatát.

Amikor egy Van Gogh vagy Jackson Pollock fenyegető festmény volt a falon, több szorongásoldó gyógyszerre volt szükség, és az emberek nyugtalanok voltak. Ennek az ellenkezőjét találták egy szavannai tájképnél, amelyen állatok, erdők és dombok voltak láthatóak. Ekkor a szokásosnál kevesebb gyógyszert kértek.

​2. Az agyad szereti a túlzásokat

g\u00f6r\u00f6g szobor

Fotó: Shutterstock

Gondolj a rendkívül izmos görög istenek szobraira vagy a telt idomú nőkre.

A túlzás egyértelmű jelzést küld, amit szeretünk. A művészi túlzásnak biológiai alapja van

− mondja Swaab. A kutató ezt egy olyan kísérlettel magyarázza, amelyben megtanítunk egy kutyát arra, hogy akkor kap enni, ha háromszöget lát. Ha ezután választás elé állítjuk egy kis háromszög és egy nagy háromszög között, azonnal a nagy háromszögre esik majd a választása.

​3. Az agyad intenzíven reagál a vörös színre

Az agyad erősebben reagál egy műalkotásra, ha az pirosat tartalmaz. A piros szín ugyanis stimulációt és izgalmat nyújt. Ennek a reakciónak az oka az evolúcióban rejlik. A piros szín miatt régen már messziről láttuk, hogy melyik gyümölcs érett. Így bízhattunk benne, hogy az ehető. Ezt az élénkítő hatást az orvostudományban is használják: a placebókban, azaz az olyan tabletták, amelyekben nincs hatóanyag, csak szín. Ha valakinek piros placebót adunk, az serkentő hatással van a betegre, míg a kék vagy zöld tabletták megnyugtatják.

​4. Az agyad jutalmazza a szép műalkotások nézegetését

Amikor tetszik nekünk valami, az agy jutalmazó rendszere dopamint szabadít fel. Ez a jutalmazási rendszer az élet alapvető szükségleteiből ered, és eredetileg a túlélés szempontjából fontos dolgokhoz kapcsolódott, mint az étel és a szex. Bár a művészet nem alapvető szükségletünk, a rendszerünk mégis reagál a szép műalkotásokra, mivel ez a kapcsolat olyan dolgoknál is létrejön, amelyeket kedvelsz vagy élvezel.

Nyitókép: Shutterstock